Ειδήσεις, κοτσομπολιά, μαγειρική, ψυχολογία, αθλητικά νέα και πολλές ακόμα θεματικές ενότητες, κρύβονταν στον μαγικό κόσμο των περιοδικών. Από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα, οι Έλληνες λατρέψαμε και “κολλήσαμε” με πολλά περιοδικά, προσαρμοσμένα πάντα στο στιλ, τις ανάγκες και την αισθητική της κάθε εποχής. Τα πρώτα έγχρωμα περιοδικά ήταν γεμάτα με φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις, απόψεις, συμβουλές και νέα για ό,τι μπορείς να φανταστείς, πολλά από τα οποία επηρέασαν σημαντικά και τις νεότερες γενιές. Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά vintage περιοδικά που φιλοξένησαν άρθρα σημαντικών δημοσιογράφων και πορτρέτα ειδώλων της εποχής.

Με «Το Τρίποντο» μεγάλωσαν πολλές γεννιές. Όλοι οι άντρες περίμεναν να έρθει η Τρίτη, ώστε να αγοράσουν το περιοδικό-συνώνυμο του μπάσκετ στην Ελλάδα. Κάλυψε μια ολόκληρη εποχή και μεγάλωσε τουλάχιστον τρεις γενιές μπασκετόφιλων, με εμπεριστατωμένη ενημέρωση και απόψεις για το σπορ που έπαιζαν, έβλεπαν και λάτρευαν. Πολλοί θυμούνται το πρώτο τεύχος που εκδόθηκε 28 χρόνια πριν, στις 8 Νοεμβρίου του 1988, δυο ημέρες πριν ο ΠΑΟΚ νικήσει στο Αλεξάνδρειο τον Άρη με 81-78, σπάζοντας το τρομερό ρεκόρ των «κιτρινόμαυρων» που μετρούσαν οκτώ σερί νίκες, κρατώντας το αήττητο στο πρωτάθλημα για μια τριετία και… Οι άντρες της παρέας σίγουρα γνωρίζουν για αυτή την ιστορική ήττα!

Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Γυναίκα» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Φεβρουαρίου του 1950, γεννημένο από μια ιδέα του εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου.Το 1980 το πρώτο φύλλο, με τιμή 5 δραχμές, έφθασε τα 30.000 πωληθέντα αντίτυπα σε όλη τη χώρα. Αγοράζοντας τη «Γυναίκα» μπορούσες να μάθεις τα πάντα για τη μόδα, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, το νοικοκυριό, το κέντημα, τη ραπτική, τη ψυχαγωγία και να ενημερωθείς για θέματα υγείας, ψυχολογίας κλπ. Το αποκλειστικά γυναικείο περιοδικό «Γυναίκα» απαρτιζόταν κυρίως από άνδρες συντάκτες και μόνο μια γυναίκα στην ομάδα, την Έλλη Παππά. Ωστόσο ήταν ένα περιοδικό που διαμόρφωσε ολόκληρες γενιές γυναικών, προσπαρμοσμένο στο στυλ, τις ανάγκες και την αισθητική της τότε εποχής… προφανώς!

Το εβδομαδικαίο περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ» ήταν έμπνευση και δημιούργημα της Ελένης Βλάχου, μιας τολμηρής και σημαντικής Κυρίας της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εμφανίστηκε στα περίπτερα στις 31 Οκτωβρίου του 1955 και ήταν το πρώτο εικονογραφημένο περιοδικό στην Ελλάδα. Οι ΕΙΚΟΝΕΣ εγκαινίασαν μια νέα δημοσιογραφική εποχή, με πολλά στοιχεία της ελληνικής αστικής ζωής της εποχής. Εάν τυχαίνει να έχεις το πρώτο τεύχος τότε πρέπει να διαβάσεις το σημείωμα του εκδότη: «Αγαπητοί αναγνώσται. Διαλέξαμε για τον τίτλο την λέξη ΕΙΚΟΝΕΣ επειδή εξηγεί το ειδικό περιεχόμενο του περιοδικού. Φυσικά θα υπάρχει πάντοτε το απαραίτητο κείμενο. Μαζί όμως με το διάβασμα του, ο αναγνώστης θα βλέπει αποτυπωμένη την φευγαλέα συγκίνησι του κάθε περιστατικού». Πόσο πιο oldschool;

Το περιοδικό «Ρομάντσο» ξεκίνησε να εκδίδεται στις 17 Νοεμβρίου 1934 ως βιβλιοπεριοδικό με αυτοτελή μυθιστορήματα σε κάθε τεύχος, στα πρότυπα των αμερικάνικων pulp – από εκεί προέρχεται και η ονομασία «ρομάντσο», που σημαίνει «μυθιστόρημα». Η κυκλοφοριακή έκρηξη του περιοδικού έγινε το 1956, όταν η τιμή του μειώθηκε στο μισό, ξεπερνώντας τα 300.000 τεύχη την εβδομάδα, νούμερα απλησίαστα για εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικό, μέχρι και σήμερα. Το Ρομάντσο έφτανε σε κάθε άκρη της γης, μέχρι και στους Έλληνες της διασποράς, και είχε ταυτιστεί με όλα εκείνα που χαρακτήριζαν την εποχή της ακμής του. Όταν μετατράπηκε από λαϊκό-ευαγγέλιο σε πολυτελές lifestyle περιοδικό, η κυκλοφορία του έπεσε ραγδαία και οδήγησε στο κλείσιμό του. Δεν θα ξεχάσει κανείς – είτε το διάβαζε τότε, είτε αργότερα – τις γελοιογραφίες του Αρχέλαου και του Χριστοδούλου, στις τελευταίες σελίδες τους περιοδικού.

Ο «Ταχυδρόμος» άρχισε να εκδίδεται τον Απρίλιο του 1954. Ήταν ένα εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης με αμέτρητους αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα, μέχρι και το πρόσφατο τέλος της κυκλοφορίας του. Με τον Ταχυδρόμο έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας, ενώ στις σελίδες του έχουν καταγραφεί κορυφαίες στιγμές της επικαιρότητας και έχουν φιλοξενηθεί πολλές προσωπικότητες από κάθε φάσμα της ελληνικής και διεθνούς ζωής και δράσης. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας συστηνόταν ως εβδομαδιαία κοινωνική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική “εφημερίς”. Το 1993, μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Ταχυδρόμος αναστέλλει την έκδοσή του, με την απόφαση του τότε εκδότη Γιάννη Καψή να στρέψει τη θεματογραφία στην παραδοσιακή πολιτική δημοσιογραφία σε βάρος του «life style», κάτι που δεν συνέπεσε με τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Στις 4 Μαρτίου του 2000, μετά από 6μιση χρόνια, ο Ταχυδρόμος επανέρχεται ως ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» κρατώντας μας συντροφιά μέχρι πρόσφατα με τα ενδιαφέροντα θέματά του. Ένα από τα πιο vintage περιοδικά που άντεξε στα χρόνια και πραγματικά “μεγάλωσε” γενιές!

Αν θέλεις να δεις αυτά τα περιοδικά πραγματικά πως είναι, πήγαινε μια βόλτα σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο και ψάξε στα πιο σκονισμένα ράφια του, παλιούς ελληνικούς θησαυρούς. Δεν είσαι περίεργος να δεις τι διάβαζαν τότε; #cuttypaizei στις σελίδες αυτών των παλιών περιοδικών… Τρέξε να το ανακαλύψεις!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -