Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό. Μέσω της αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας ενδιαφέρεται να αφυπνίσει, να συγκινήσει και να παρακινήσει. Δεν μένει όμως μονάχα εκεί. Επιδιώκει να συμβάλει στην ίδια την αναβάθμιση της πόλης μας και της καθημερινότητας του πολίτη. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Μέσω της τέχνης και των σύγχρονων ιδεών, ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

Έτσι, ο ΝΕΟΝ εδώ και λίγο καιρό έχει αναθέσει σε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Αργεντινό Adrián Villar Rojas, τη δημιουργία μιας νέας in-situ εικαστικής εγκατάστασης, The Theater of Disappearance, στον Λόφο των Νυμφών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σε μια προσπάθεια να συνδέσει δημιουργικά τον σύγχρονο πολιτισμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Ο καλλιτέχνης έχει αναλάβει να αλλάξει ριζικά τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μέσω ενός αρχιτεκτονικού, φυτοκομικού και συναισθηματικού μετασχηματισμού. Ο επισκέπτης θα εξερευνήσει εδώ απρόβλεπτα μονοπάτια και τόπους που μπορεί να του προκαλέσουν έκπληξη κι άλλοτε να τον κάνουν να νιώσει άβολα. Άλλωστε η οπτική γλώσσα του Villar Rojas θέλει να φέρει την ανατροπή και την σύγχυση μέσα από το ενδιαφέρον του για ιδέες όπως η εξαφάνιση, η εξάλειψη, το πέρασμα και το ευμετάβλητο του χρόνου. Μέσα από το συλλογικό του έργο, επιδιώκει να διαταράσσει το status quo της καλλιτεχνικής πρακτικής και συμπεριφοράς σε ένα μουσείο, έναν χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, έναν δημόσιο χώρο.

Τέλος μέσα από το The Theater of Disappearance θα γίνει μία ανοιχτή έρευνα πολιτιστικών παραδόσεων, εθνικών προτύπων και στερεοτύπων, επίκτητων προϊδεασμών και προκατασκευασμένων ιστορικών αφηγήσεων κατάκτησης και εξερεύνησης.
Η έκθεση έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 24/09/2017 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, με ελεύθερη είσοδο. Κι εσύ δεν έχεις παρά να βάλεις τα πιο άνετα αθλητικά σου, να μαζευτείτε με την παρέα σου και να ακολουθήσετε τα νέα μονοπάτια του καλλιτέχνη, σε ένα ιστορικό σημείο της πόλης, που έχει να σου μάθει πολλά.

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -