Το street dance δεν είναι ένα, αλλά δεκάδες είδη χορού που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν μορφή. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας όλων των Urban Adventurers της νέας γενιάς. Χορεύεται στην πιλοτή της πολυκατοικίας σου, στο πάρκο της γειτονιάς σου, στις πλατείες της πόλης, στα πάρτι, στους δρόμους και στα clubs. Ουσιαστικά, το street dance είναι ο χορός του δρόμου! Ποια είναι όμως η ιστορία του μέσα στα χρόνια;

Ο όρος «street dance» εμφανίστηκε στο λεξικό του χορού στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν πλέον οι αφροαμερικάνικοι urban χοροί έγιναν πιο δημοφιλείς στον δυτικό κόσμο. Τότε ο κόσμος άρχισε να χορεύει hip hop στους δρόμους και στα πάρτι. Το hip hop είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο! Λίγο αργότερα πρωτοεμφανίστηκαν και τα πρώτα hip hop και R&B μουσικά βίντεοκλιπ όπου τo break dance έκανε την εμφάνιση του.

Οι brakedancers χόρευαν σε υπαίθριους χώρους και προκαλούσαν ο ένας τον άλλον σε “battles”. Οι πρώτοι breakdancers, χορευτές εμφανίστηκαν το 1973 όταν ο χορός ήταν ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών μεταξύ των συμμοριών. Με την έλευση της ηλεκτρονικής μουσικής στο προσκήνιο, το street dance άλλαξε μορφή και τα house dance πάρτι άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Ο house χορός γενήθηκε στο Σικάγο και αναπτύχθηκε στα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Λόγω της δημοτικότητας των κλαμπ, το street dance τελικά κλείστηκε στους τέσσερεις τοίχους κι έκανε τον κόσμο να ξεδίνει σε μερικά από τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα του κόσμου.

Το γνωστό σε όλους μας rave dance είναι ένα ακόμα είδος street dance που έκανε γενιές και γενιές να χορεύουν μέχρι το πρωί. Η rave κουλτούρα κατάφερε να επηρεάσει τον τρόπο που διασκέδαζαν, τον τρόπο που ντυνόντουσαν αλλά και τον τρόπο που χόρευαν οι νέοι της εποχής. Πλέον ο χορός δεν ήταν ένα μέσο ανταγωνισμού, όπως το hip hop, αλλά ένα πολύ δυνατό μέσο έκφρασης.

Η μαγεία του street dance είναι ότι εξελίσσεται συνεχώς, δεν έχει τεχνική, ούτε σωστό τρόπο έκφρασης. Πολλές φορές έχει κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ κρύβει μέσα του ό,τι συναίθημα μπορείς να φανταστείς. Σήμερα μπορείς να διδαχτείς street dance σε μερικές από τις καλύτερες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με έμπειρους δάσκαλους- χορευτές που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να μάθουν τι νέο παίζει στην dance κουλτούρα. Το street dance δεν το συναντάς μονάχα στις σχολές χορού, αλλά και σε μερικά από τα δεκάδες underground clubs της πόλης σου. Τι περιμένεις; #cuttypaizei στους δρόμους της πόλης σου. Dare to discover it…

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -