Μια φίλη μου πρότεινε να πάμε λίγες ημέρες πριν στο ΟΑΚΑ. Είχε δυνατό ήλιο και πολλοί νέοι απολάμβαναν τις πασχαλινές διακοπές παίζοντας με σανίδες παντός τύπου. Μάθαιναν νέα tricks με τα skate τους, κάποιες κοπέλες παραδίπλα τσουλούσαν πάνω στις μεγάλες σανίδες τους (aka longboard), ενώ ένας τύπος έκανε κόλπα με ένα bmx.

Όλοι μια μεγάλη παρέα, απολάμβαναν τον ανοιξιάτικο καιρό και έκαναν σκληρή προπόνηση στο λείο έδαφος. Ανέβηκα και εγώ στο ποδήλατό μου και έκανα μια βόλτα μήπως δω κάποιο γνωστό. Ομολογώ πως είχα πολλά χρόνια να δω rollers. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα άτομα που κάνουν πατίνια στην Ελλάδα. Τους πλησίασα και ζήτησα να δοκιμάσω. Ήμουν τυχερή, είχαν μπότες στο νούμερό μου.

Τα Τροχοπέδιλα, γνωστά σε όλους μας πατίνια, τύπου inline ή roller skates, δεν είναι τίποτα περισσότερο από δύο απλές μπότες με τροχούς. Το «πατινάζ» απαιτεί πάνω από όλα καλή ισορροπία. Συνήθως τα rollers έχουν 4 τροχούς ανά μπότα και κάθε τροχός είναι τοποθετημένος με μια βίδα στην αλουμινένια ή πλαστική ράγα που βρίσκεται κάτω από την μπότα.

Ο Rami ξαναφόρεσε τα ξεχασμένα του πατίνια, μετά από 20 χρόνια, μέσα σε έξι μαθήματα έμαθε τα βασικά και μέσα σε 4 μήνες έκανε τα πιο extreme κόλπα. Τα πατίνια του άρχισαν να λειτουργούν σα μέλος του σώματός του! «Είμαι γυμναστής και για να καταλάβεις, την πώρωση που μου έχουν δώσει τα rollers δεν την είχα ξαναβρεί σε κανένα άλλο άθλημα». Σύμφωνα με τον Rami δεν είναι άθλημα που απαιτεί αντοχές, θέλει όμως υπομονή και προπόνηση.

«Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να μελετάς την κάθε σου κίνηση και να προβλέπεις τι θα γίνει μετά. Αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση και δε σε αφήνει να βαρεθείς». Το inline skating στην Ελλάδα ξεκίνησε γύρω στο 2005, όταν διάφοροι εθελοντές άρχισαν να κάνουν, αφιλοκερδώς, μαθήματα σε εκείνους που ήθελαν να μάθουν. Σήμερα πολλές ομάδες και σύλλογοι ρολάρουν στην Αθήνα κάθε δεύτερη Παρασκευή με έναρξη τη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι το άλλο spot στο Μοναστηράκι.

Όποιος κάνει rollers έχει πολλά να κερδίσει. Μπορεί να τα χρησιμοποιεί σα μέσο εκγύμνασης, σαν αερόβια άσκηση, αλλά και σαν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, εάν φυσικά έχει την εμπειρία και ξέρει να ελέγχει σωστά τα φρένα. Σύμφωνα με τον Rami, στην Ελλάδα υπάρχει κυρίως το aggresive στυλ, το οποίο είναι και το πιο ριψοκίνδυνο. Ανεβαίνεις σε κάγκελα, μπάρες και παγκάκια, και ειδικεύεσαι στα κόλπα. Από την άλλη, το freestyle-urban-speed στυλ, στο οποίο ειδικεύεται και ο ίδιος, είναι για εκείνους που απολαμβάνουν τις μεγάλες ταχύτητες.

Αφού έχω μάθει όσες πληροφορίες χρειάζομαι για να ρολάρω, φοράω τα πατίνια μου και ισορροπώ. Δεν είναι δύσκολο, άσε που εάν έκανες όταν ήσουν παιδί, σίγουρα κάτι θα σου έχει μείνει. Τσουλάμε μαζί με τον Rami και τον ρωτάω. Πως αισθάνεσαι όταν γλιστράς πάνω σε δύο μπότες και 8 ρόδες; «Νιώθω λες και πετάω, παίζω με το σώμα μου, ρίχνω το βάρος από εδώ και από εκεί, είναι τέλειο! Ξεχνάω τα πάντα πάνω στα ρόλλερς και απλά συγκεντρώνομαι σε αυτό που αγαπώ.»

Τι περιμένεις λοιπόν; Βάλε τα προστατευτικά στα γόνατα και τους αγκώνες, βρες ένα κράνος, φόρα τις έξυπνες μπότες σου και βουρ για το ΟΑΚΑ. Η μέρα είναι υπέροχη και τα παιδιά έτοιμα να σου δείξουν τον τρόπο να ισορροπήσεις εύκολα πάνω σε 8 ρόδες.

Αναζήτησε περισσότερα και ζήσε το δικό σου Urban Adventure εδώ:

https://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%A9%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inlineskates/184542708381459

http://syeahskate.com/

http://www.rollerskategreece.org/index.html

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -