Η Αθήνα λατρεύει τη μουσική… Νότες, ήχοι από μουσικά όργανα και όμορφες φωνές ξετρυπώνουν και ταξιδεύουν στα στενά της, από τα ισόγεια των σπιτιών και τα δισκάδικα στην Ερμού! Κιθάρες, ντραμς, πιάνο και πιο σπάνια μερικές τρομπέτες, σε ακολουθούν παντού και δίνουν ρυθμό στην καθημερινότητά σου. Επαγγελματίες μουσικοί που ξεκίνησαν με δύο ενισχυτές και έχτισαν σιγά σιγά το δικό τους στούντιο ηχογραφήσεων, μας δείχνουν σήμερα πως ένας δίσκος παίρνει ζωή και φτάνει αψεγάδιαστος στα αυτιά μας για να μας ξεσηκώσει. Ηχολήπτες, τεχνικοί και μουσικοί, δουλεύουν αμέτρητες ώρες με τα όργανα και τα μηχανήματά τους για να μετατρέψουν μια όμορφη ιδέα, μια μελωδία και κάποιους στίχους σε ένα δυνατό μουσικό κομμάτι.

Τα μουσικά στούντιο της Αθήνας, aka προβάδικα, κατακλύζονται από νέους καλλιτέχνες που ονειρεύονται να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας, με τη βοήθεια εκείνων που γνωρίζουν πως να προσφέρουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι λοιπόν τα 5 καλύτερα προβάδικα/στούντιο της Αθήνας, που έχουν φιλοξενήσει μέχρι σήμερα τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς μας:

1. Στο Μεταξουργείο, σε ένα μικρό στενάκι της Αθήνας κρύβεται ένας μουσικός παράδεισος. Το «Dudu loft» ανήκει στον Παναγιώτη Καλαμαρά, έναν ροκά με πολυετή πείρα στον χώρο της μουσικής. Έχει ασχοληθεί με τεχνικές ήχου και εικόνας, έχει δουλέψει σε συναυλίες, ήταν μέλος ενός πειρατικού σταθμού, εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Momentum» και έχει γράψει βιβλία. Αποκαλεί το «Dudu loft» το δεύτερο του σπίτι δείχνοντας έτσι την τεράστια αγάπη που έχει για τη μουσική και για αυτό που κάνει!
Extra: http://urbanadventures.gr/urban-gallery/dudu-lofts/?ug=2&uw=4

2. Τα «Urban Studios» άνοιξαν τις πόρτες τους το 2009 και απο τότε αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικα, καλλιτεχνικα στέκια της Αθήνας, αφού δεν φιλοξενούν μόνο συγκροτήματα αλλά φωτογράφους και γενικά κάθε λογής καλλιτέχνες. Είναι ένας εκθεσιακός πολυχώρος εκδηλώσεων που βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή και η ομάδα που το απαρτίζει έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό κέντρο μέσα στον οποίο θα επικοινωνούν και θα ανταλλάσσουν ιδέες καλλιτέχνες από όλη την Αθήνα.
Extra: http://urbanadventures.gr/urban-gallery/urban-studios/?uv=1&uw=4

3. Το «Sonic Playground» έχει στεγάσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, αμέτρητους μουσικούς, ηχολήπτες, djs, σκηνοθέτες, εικαστικούς, γραφίστες και κάθε λάτρη της τέχνης, με σκοπό να προωθήσει το έργο τους και να αναδείξει την αξία της δημιουργίας και της τέχνης. Το Sonic Playground έχει το δικό του περιοδικό, μια δισκογραφική, ένα στούντιο ηχογραφήσων και διοργανώνει μουσικά events και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Φήμες λένε ότι το Sonic Playground πρόσφατα έριξε τους τίτλους τέλους σε μια δωδεκαετή μουσική πορεία αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο.
Extra: www.sonicplayground.gr

4. Τον Ιούνιο του 2001 άνοιξε στην Αγίου Κωνσταντίνου 63, στην Ηλιούπολη, ένα στούντιο ηχογραφήσεων, το «Studio Terra». Ήταν κάτι που έλειπε χρόνια από τα Νότια Προάστια της Αθήνας και προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά στους μουσικούς της περιοχής. Στις δύο αίθουσες του στούντιο γίνονται καθημερινά πρόβες, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις από έμπειρους επαγγελματίες, ηχολήπτες και μουσικούς. Ο χώρος είναι ένας από τους πιο φιλικούς και ζεστούς που θα επισκεφτείς και εάν αράξεις στο café θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με πολλούς νέους καλλιτέχνες από όλη την Αθήνα.
Extra: www.studioterra.gr/

5. Το «Matrix Studio» δίνει προτεραιότητα στον ήχο! Βρίσκεται στην Κυψέλλη και έχει μια πλούσια σε γνώσεις και εμπειρία ομάδα συνεργατών. Κάθε συγκρότημα μπορεί να ηχογραφήσει τον δίσκο του, έχοντας τον ηχολήπτη της επιλογής του, ανάμεσα από τους καλύτερους στο είδος τους. Η ομάδα του «Matrix Recording Studio» εμπνευσμένη από την αγάπη της για τη μουσική και με κίνητρο την επιθυμία να εφαρμόσει όλες τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, δημιούργησε έναν φιλικό χώρο όπου πρόκειται να ζήσεις μια πολύ όμορφη μουσική εμπειρία, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί της.
Εxtra: http://www.matrixstudio.gr/

Την επόμενη φορά που μπορεί να ψάχνεις ένα προβάδικο ή ένα studio ηχογράφησης ξέρεις που να τσεκάρεις για να βρεις το κατάλληλο! Μπάσο, κιθάρες, παρέα και έφυγες για τζαμάρισμα…

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -