Εάν είσαι ένας αυθεντικός urban adventurer, θα έχεις ήδη καταλάβει πως μια νέα περιπέτεια, σε περιμένει καθημερινά, κάπου κοντά στην πόλη σου, για να τη ζήσεις στο έπακρο. Καλοκαίριασε πια για τα καλά και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις καταγάλανες ακτές. Στην πιο κοντινή παραλία της Αθήνας μπορείς να απολαύσεις τη δροσερή θάλασσα, την καυτή άμμο και την ηρεμία της φύσης. Εάν είσαι όμως λίγο πιο περιπετειώδης πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις να δαμάζεις τα ψηλά κύματα.

Μια βόλτα με τον Βασίλη Οικονομόπουλο, στην παραλία της Βουλιαγμένης, με έπεισε να δοκιμάσω τη σανίδα του πάνω στο κύμα. Ο Βασίλης είναι ο ιδρυτής της a-ke surfboards και γνωρίζει τα πάντα γύρω από τη σωστή κατασκευή μιας σερφοσανίδας. Το a-ke βγαίνει από το ελληνικό άγω που σημαίνει οδηγώ. Αντίστοιχα, το a-ke είναι η απόδοση της λέξης «καθοδηγητής» σε λατινικά γράμματα. O «καθοδηγητής», στη γραμμική β’, συμβολίζεται με έναν άνθρωπο που κρατά διπλό πέλεκυ. Το λογότυπό λοιπόν, συμβολίζει τον πρωτοπόρο, τον ηγέτη πάνω στο κύμα.

Παρκάρουμε, βάζουμε τις στολές μας, κατεβάζουμε τις σανίδες και τρέχουμε προς τη θάλασσα. «Τι μπορεί να κάνει μια σανίδα καλύτερη από μια άλλη;», τον ρωτάω. «Η ποιότητά της! Και εκεί φαίνεται και το πάθος για τη δουλειά. Αυτό είναι το στοιχείο αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Και φυσικά το value for money!», μου απαντά. «Και εάν κάποιος είναι αρχάριος και δεν ξέρει από καλά σανίδια, πως θα βρει το κατάλληλο για εκείνον;». «Κάλο θα είναι να απευθυνθεί αρχικά σε κάποια σχολή, ή να βρει κάποιον εξειδικευμένο δάσκαλο να κάνει μαθήματα, για να κατανοήσει καλύτερα ποιες σανίδες του ταιριάζουν σε κάθε βήμα της εξέλιξής του. Πολλοί κάνουν το λάθος και αγοράζουν μια σανίδα που τους αρέσει εμφανισιακά, χωρίς να γνωρίζουν τις παραμέτρους που χρειάζονται για να τους βοηθήσουν να μάθουν, τα λίτρα, το shape και άλλα.»

Η κουβέντα μας σταματά γιατί βλέπουμε ένα μεγάλο κύμα να κατευθύνεται προς το μέρος μας, δεν πρέπει να το χάσουμε! Άλλωστε οι Αθηναίοι είμαστε τυχεροί, εαν έχει κατάλληλο καιρό για surf μέσα στον Μάϊο. Φυσικά έχουμε πολλά spots ανά την Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθεί σίγουρα ένας surfer μέσα στο καλοκαίρι. Ζούμε σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και έχει συνεχώς αέρηδες που την… κουνάνε! Έτσι, υπάρχουν πολλά spots για αξιοπρεπές έως καλό surf στην Ελλάδα. Η Μεσσακτή στην Ικαρία, ο Λαγκούβαρδος στην Πελοπόννησο, η Κολυμπήθρα στην Τήνο, η – δική μας – Βουλιαγμένη, αλλά και πολλά πολλά άλλα spots που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Αφού έχουμε παίξει καμιά ώρα με τις λευκές μας σανίδες, βγαίνουμε στη στεριά να πάρουμε μια ανάσα. «Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;», τον ρωτάω. «Θέλω η a-ke να φτάσει ψηλά», μου απαντά. «Να καβαλάνε τα σανίδια μας οι Da Hui στο North Shore της Χαβάης! Θα ήταν πολύ ωραίο να δω ένα μεγάλο όνομα να είναι a-ke rider, ή ακόμη καλύτερα, να δω τους riders μας, τον Ισίδωρο Πλυτά και τον Στέλιο Διονυσόπουλο, να γίνονται παγκοσμίως γνωστοί.»

Το surf είναι μια όμορφη θαλάσσια περιπέτεια που κάθε urban adventurer πρέπει να ανακαλύψει. Με την κατάλληλη σανίδα και έναν καλό καθοδηγητή, μπορείς να μάθεις να καβαλάς τα μεγαλύτερα ελληνικά κύματα! Τι περιμένεις λοιπόν; Πήγαινε μια βόλτα στο πιο κοντινό surf spot και εκεί θα γνωρίσεις τύπους σαν τον Βασίλη, που θα σε κάνουν να αγαπήσεις και εσύ αυτό το συναρπαστικό extreme sport.

Όποιος θέλει να επισκεφθεί την a-ke surf boards, μπορεί να έρθει στο showroom της, στη Μεταμόρφωση, Τατοΐου 157, καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media. Επίσης, τις σανίδες μπορεί κανείς να τις βρει και στο Chania Surf School.

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -