Μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο της γειτονιάς σου θα σε πείσει για το αντίθετο. Τα κορίτσια με τις μεγάλες σανίδες και τα πανέμορφα χαμόγελα βρίσκονται παντού, στην Αθήνα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Θα τις δεις να κατεβαίνουν με υψηλές ταχύτητες τις κατηφόρες και να τσουλάνε ασταμάτητα στο πάρκο. Θα τις συναντήσεις όπου υπάρχει άσφαλτος, κλίση και στροφές. Μην διστάσεις να τις πλησιάσεις και -γιατί όχι- να γίνεις κομμάτι αυτής της δραστήριας κοριτσίστικης παρέας, του ελληνικού Longboard Girls Crew.

Τι είναι όμως το longboarding; Η ιστορία του άρχισε να γράφεται τo 1959 στο Oahu της Χαβάη, όπου οι local surfers χρησιμοποιούσαν τη σανίδα σαν μέσο εξάσκησης στην παραλία, όταν τα κύματα ήταν μικρά ή επικίνδυνα. Μισό αιώνα μετά, το καλοκαίρι του 2010, μια παρέα νέων κοριτσιών στη Μαδρίτη είχε την έξυπνη ιδέα να ιδρύσει τη διεθνή κοινότητα longboard για γυναίκες αθλήτριες με την ονομασία Longboard Girls Crew.

H ομάδα στην Αθήνα περιλαμβάνει 30-40 κεφάτα κορίτσια με δυνατά vibes που μοιράζονται το κοινό τους πάθος για τη σανίδα και τον δρόμο. «Νιώθεις τον αέρα να διαπερνά κάθε πόρο του δέρματος και κάθε κύτταρο του οργανισμού. Είναι ένα δροσερό μούδιασμα που σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, ενώ η ταχύτητα την αίσθηση της δύναμης», μου περιγράφει παραστατικά η Μαρία.

Μπορείς να κάνεις longboard με αρκετούς τρόπους. Υπάρχει λοιπόν το dancing με χορευτικές κινήσεις και συγχρονισμό, το downhill – freeride, για αυτούς που αγαπούν την ταχύτητα, αλλά και το cruising με το οποίο απολαμβάνεις όμορφες και ακίνδυνες βόλτες. «Εάν αγαπάς κάτι και διψάς να το ζήσεις, η δυσκολία φαίνεται σαν σκοπός και η κούραση γίνεται μια γλυκιά ικανοποίηση.»

Τα πιο γνωστά spots στην Αθήνα, βρίσκονται στην Πολυτεχνούπολη (Lovespot), στο ΟΑΚΑ, στις Αψίδες, στο Ελικοδρόμειο του Π.Φάληρου, στη Νέα Ερυθραία, στη Γλυφάδα, τον Λυκαβηττό, το Ωδείο, την Πάρνηθα και τον Υμηττό. Υποδομές για longboard φυσικά δεν υπάρχουν για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις αντίστοιχα extreme sports στην Ελλάδα. «Θέλει κυνήγι, καθαρό μυαλό και αργά βήματα.»

Σύμφωνα με τα κορίτσια του L.G.C. για να γίνει μια κοπέλα μέλος του crew, χρειάζεται απλά να της αρέσει το longboard και να έχει όρεξη για πατίνι. Όλα τα άλλα γίνονται από μόνα τους. «Μαζευόμαστε, δείχνει η μία στην άλλη, συνεργαζόμαστε, κάνουμε μαθήματα στις αρχάριες, δίνουμε εξοπλισμό σε κοπέλες που θέλουν να μάθουν, εμψυχώνουμε η μία την άλλη, γνωριζόμαστε, κάνουμε πλάκες, συζητάμε, περνάμε ωραία!»

Και τι γίνεται με τα αγόρια που θέλουν να ακολουθήσουν; «Είναι πάντα ευπρόσδεκτα, αρκεί να τους αρέσει η γυναικεία παρουσία στο skate και να υπάρχει σεβασμός στην οποιαδήποτε προσπάθεια.»

Ο βασικός εξοπλισμός για να απολαύσεις την βόλτα σου είναι το κράνος, οι επιαγκωνίδες και οι επιγονατίδες. «Έτσι θα νιώθεις πιο ασφαλής και θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην άσφαλτο.»

Αν θέλεις να δεις πως είναι μία μέρα στη ζωή μίας κοπέλας longboarder κάνε click στο link http://urbanadventures.gr/movies/street-culture/

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -