Η εξάπλωση του street art στην Αθήνα αποτελεί γεγονός που ομολόγησε προσφάτως η Guardian. Ήταν, όμως, και κάτι που λίγο έως πολύ υποψιαζόμασταν. Η εξάπλωση του ‘αρχαίου και αθάνατου πνεύματος’ μέσω της street art αποτελεί, επίσης, γεγονός. Αυτό, όμως, μάλλον κανείς δεν το περίμενε. Ηθικοί αυτουργοί αυτής της σουρεαλιστικής σχεδόν μίξης δύο ‘μετρ’ του είδους είναι οι Pichi & Avo.

To ισπανικό δίδυμο street artists, λαμβάνοντας μέρος στο North West Walls Street Art Festival στο Βέλγιο, δημιούργησε τον νέο βωμό στους ξεχασμένους θεούς του Ολύμπου. Containers εμπορικών πλοίων σκαρφάλωσαν το ένα πάνω στο άλλο και έφτιαξαν την πολυεπίπεδη επιφάνεια του mural.

Το αποτέλεσμα κατέπληξε αφού συνδύασε απροσδόκητα μία, σχεδόν φωτογραφικά, ρεαλιστική απεικόνιση των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων πάνω σε κλασικό street art φόντο. Τα χρώματα που πλαισιώνουν τους θεούς είναι έντονα, φωτεινά και επηρεασμένα από την κουλτούρα της μεσογειακής κοιλότητας. Σποραδικά, σχέδια-σφραγίδες των απαρχών του street art. Αυτός ο ακραίος συνδυασμός της κλασικής μουσειακής και σύγχρονης street αισθητικής αποτελεί συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέροντος για τους Pichi & Avo, οι οποίοι έχουν ‘ξαναταγκαριστεί’ πάνω ή κάτω από αρχαιοελληνικές αγαλμάτινες μορφές σε δρόμους της Ισπανίας.

Η σύζευξη του ταλέντου τους ξεκίνησε το 2007 όταν ‘επιτέθηκαν’ χρωματικά σε τοίχους της Βαλένθια και στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ισπανία. Από τότε, ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφήνουν το tag και το στυλ τους. Η συνεργασία τους, μάλιστα, θεωρούν πως αποτελεί και υπέρβαση της εγωιστικής μοναχικότητας που επιδεικνύουν πολλές φορές οι street artists.

Εμείς από την πλευρά μας, δεν μπορούμε παρά να παρακολουθούμε τα pieces που γεννιούνται στις εξορμήσεις τους και να συνηθίζουμε στην εικόνα ενός πιο alternative Δία, μίας πιο pop Αφροδίτης ή ενός πιο funky Ερμή.

- -