Τούμπες, άλματα, ταράτσες, παγκάκια, ακροβατικά. Ποιος είπε ότι στις γειτονιές η διασκέδαση βρίσκεται μόνο στις πλατείες; Ποιος είπε πως πλάκα έχει μονάχα να τσουλάς πάνω σε μερικές ρόδες; Σίγουρα θα έχεις δει στο διαδίκτυο ή στη γειτονιά σου εκείνους τους τύπους που σκαρφαλώνουν πάνω σε σπίτια και πηδάνε σε ταράτσες, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των άκρων τους και φυσικά, τη δύναμη του μυαλού τους. Το να συνδυάσεις τη σωματική άσκηση, τις ψυχικές σου δυνατότητες και τη διασκέδαση, μέσα στο κέντρο της πόλης, είναι μια αστική εμπειρία που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη. Πολλές φορές ωστόσο η παραπληροφόρηση, η άγνοια και ο ενθουσιασμός των νέων, που βλέπουν ένα βίντεο στο διαδίκτυο, μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις όσον αφορά το parkour ή αλλιώς, freerunning. Για αυτό εμείς ψάξαμε και μάθαμε όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει για το άθλημα αυτό.

9 πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το Parkour:

1. Το parkour μαθαίνει σε κάποιον αθλητή πώς να μετακινηθεί από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, χρησιμοποιώντας το σώμα του, ώστε να υπερπηδήσει οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσει μπροστά του. Επομένως δε μαθαίνεις απλά να πηδάς ταράτσες και παγκάκια.

2. Ο όρος για τους αθλητές του parkour είναι «traceur(s)» και για τις κυρίες «traceuse(s)».

3. Δεν είναι extremesport, ωστόσο μοιάζειαρκετάτόσο με την τέχνη όσο και με την άθληση. Για να γυμναστεί κάποιος traceur, χρησιμοποιεί τεχνικές από τις πολεμικές τέχνες και την ενόργανη.

4. Υπάρχουν δύο σχολές. Το Parkour και το Freerunning. Η πρώτη επικεντρώνεται στην πρακτική, με σωστα βήματα και τεχνική, ενώ στο free running σκοπός είναι να προκαλέσει ο traceur τον θαυμασμό των θεατών.

5. Δεν είναι ανταγωνιστική δραστηριότητα! Ο traceur το κάνει για την ‘πάρτη’ του και δεν προπονείται μόνο για διαγωνισμούς ή για να κάνει εντύπωση, όπως πολλοί νομίζουν.

6. Είναι ασφαλές αρκεί να είσαι συγκεντρωμένος, να κοιτάζεις μπροστά σου και αν είναι δυνατόν να φοράς προστατευτικά στα χέρια και τα πόδια! Μπορεί η προπόνηση να γίνεται κατά 90% στο επίπεδο του δρόμου, ωστόσο ένας τραυματισμός έχει τις ίδιες πιθανότητες να συμβεί όπως σε κάποιον που παίζει μπάλα, που κάνει πολεμικές τέχνες ή χορό.

7. Μπορεί να ονομάζεται «η Τέχνη της Φυγής», αυτό όμως δε σημαίνει πως επιδοκιμάζει την παραβατικότητα. Δεν τρέχουν για να ‘ξεφύγουν’, όπως πολλοί πιστεύουν.

8. Μπορεί κανείς να εξασκηθεί στο parkour παντού, όχι μόνο σε αστικό περιβάλλον, αρκεί η αρχιτεκτονική του μέρους να δίνει δυνατότητες για προπόνηση.

9. Οι traceurs πηγαίνουν στη δουλειά τους περπατώντας, όπως οι κοινοί θνητοί!

Μη ξεχνάς… πριν βγεις στο δρόμο να το δοκιμάσεις μόνος σου, πέρνα πρώτα μια βόλτα από το ΑthensParkourAcademy (https://www.facebook.com/ATHENSPARKOURACADEMY). Μετά από μερικά μαθήματα και κάποια tips από τους ειδικούς του αθλήματος, θα είσαι έτοιμος και πλήρως εξοπλισμένος με γνώσεις και τεχνικές για να γίνεις ο επόμενος traceur της γειτονιάς σου!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -