Όλη η ελληνική σκηνή του street art σε ένα βιβλίο!

Δεν τους λες και λίγους. Η Ελληνική σκηνή του street art μετράει σήμερα παραπάνω από 1.000 αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Ευτυχώς οι εγχώριοι καλλιτέχνες που δημιουργούσαν από τη δεκαετία του ’80 στα κρυφά, βγήκαν πριν από λίγα χρόνια από την αφάνεια καταφέρνοντας να αποκτήσουν και αυτοί το δικό τους χώρο στα πολιτιστικά στερεώματα και όχι μόνο στους τοίχους της πόλης. Σιγά, σιγά μέσα από φεστιβάλ, events και προσπάθειες αρχίζει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, να αποκτάει θερμούς υποστηρικτές, να αναγνωρίζεται επιτέλους ως μία μορφή τέχνης και όχι βανδαλισμού και να περνάει και σε άλλες μορφές.

Μία από αυτές είναι το βιβλίο του Χαρίτωνα Τσιαμαντάκη με την ιστορία του street art που περιμένουμε να εκδοθεί. Ο Χαρίτωνας που το 1999 άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα i και αργότερα να τα χαζεύει πηγαίνοντας στο σχολείο αποφάσισε δεκαπέντε χρόνια μετά να κάνει μία προσπάθεια να χωρέσει όλο το Ελληνικό υλικό των πρώτων δύο δεκαετιών από τη στιγμή που εμφανίστηκε σε ένα βιβλίο 600 σελίδων. Μέσα στις σελίδες του αποφεύγει να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, αφήνει τους σαράντα πέντε πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες να αποτυπώσουν μέσα από τις ιστορίες τους εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια από ακόμη και για εκείνους το όλο θέμα ήταν κάτι άγνωστο.

Η ελληνική σκηνή συστήθηκε πάνω στα τσιμέντα τη δεκαετία του ’80 μέσω των πρώτων brakers οι οποίοι επηρεασμένοι από τα εξώφυλλα βινυλίων που ερχόντουσαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό προσπαθούσαν να αντιγράψουν μία πρωτόγνωρη και για εκείνους και για το κοινό μορφή τέχνης που ουσιαστικά δεν είχαν καταλάβει ακόμη. Η αρχή έγινε στην Αθήνα για να ακολουθήσουν κι άλλες επαρχιακές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Καβάλα και η Κομοτηνή. Στο ’95 γίνεται το μεγάλο «μπαμ» και καλλιτέχνες του δρόμου αρχίζουν να εμφανίζονται από παντού μαζί τους και οι Terror X Crew. Από τότε, παρά τα σκαμπανεβάσματα και το κυνηγητό η σκηνή όλο και συνεχίζει να ανεβαίνει. Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα όπου όχι μόνο είναι απαραίτητο συστατικό της αστικής μας ταυτότητας αλλά οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται συχνά σε μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι την έκδοση του βιβλίου σε λίγες μέρες, τότε μπορείτε να ν’ ανατρέξετε στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων και να αναζητήσετε τους εξής τίτλους. «To street Art στην Αθήνα» από τις εκδόσεις Οξύ του Δημήτρη Θεοδόση καθώς και το «Stencil in Athens» του Παυσανία Καραθανάση, το «Γκραφ» και το «Στο δρόμο» του Κυριάκου Ιωσηφίδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Το νέο χρώμα της πόλης» πάλι από τις εκδόσεις Οξύ και τον Δημήτρη Θεοδόση, το «Οι τοίχοι ανήκουν στο πλήθος» του Γιώργου Α. Πεπονή από τις εκδόσεις Το ποντίκι. Από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο «Η γλώσσα των τοίχων» γραμμένο από την Πέλλα Καλογιαννάκη ενώ από τις εκδόσεις Futura το «This is my b. World» του Γιώργου Τζιρτζιλάκη και της Νάντιας Αργυροπούλου.

- -