Είσαι νέος στο άθλημα και δεν ξέρεις καλά τις ορολογίες; Μην φοβάσαι, το urbanadventures.gr καθαρίζει για σένα με ένα πλήρες bmx λεξικό. Πήρες το σωστό ποδήλατο, έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενημερώσου για τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, βρες και την ράμπα και ξεκίνα. Ξέρεις όμως πώς ονομάζονται τα κόλπα που μαθαίνεις; Παρακάτω ακολουθεί εκτενής λίστα με μερικά από τα πιο δημοφιλή bmx tricks για να γίνεις μάστερ μέχρι να πεις “bunny hop”.

Το “Bunny Hop” είναι το πιο βασικό άλμα και μπορεί να γίνει πρόκληση για κάθε αρχάριο. Καν’ το σωστά λοιπόν! Με χαμηλή ταχύτητα προσπάθησε να σηκώσεις την μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου σου και όταν την νιώσεις να χαμηλώνει και πάλι, παπ, σήκωσε την πίσω ρόδα. Μόλις έκανες ένα επιτυχημένο bunny hop.

Στo “Bar Spin” κρατώντας τα πετάλια σε παράλληλη γραμμή με το έδαφος, κάνεις ένα ελαφρύ bunny hop, στρίβεις το τιμόνι με όποιο χέρι σου είναι πιο εύκολο και πιάνεις με το αντίθετο.

To “360” είναι μια από τις πιο τολμηρές φιγούρες και χρειάζεται ράμπα. Πλησιάζεις την άκρη της ράμπας με αρκετή ταχύτητα και μόλις βρεθείς στον αέρα, γυρνάς του ώμους και το κεφάλι έτσι ώστε να κοιτάνε την πίσω ρόδα κάνοντας μια περιστροφή 360 μοιρών.

Το “Tail Whip” ουσιαστικά είναι η πλήρης περιστροφή του πίσω μέρους του ποδηλάτου, την ώρα που ο αναβάτης κρατιέται μόνο από το τιμόνι. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο trick, αλλά αξίζει την εξάσκηση.

Αν θες να νιώσεις σαν super bmx hero δοκίμασε το “Superman”. Απογειώνεσαι από την ράμπα, αφήνεις τα πόδια σου από τα πετάλια και ταυτόχρονα τεντώνεις τα χέρια μπροστά κρατώντας το τιμόνι. Λίγο πριν την προσγείωση επιστρέφεις στην κανονική σου θέση.

Δώσε λίγο ρυθμό στα tricks σου με ένα “Can Can”. Ενώ είσαι στον αέρα, σήκωσε το ένα πόδι και πέρνα το πάνω από τον σκελετό τεντώνοντάς το όσο περισσότερο μπορείς. Το επαναφέρεις για να προσγειωθείς. Yes you… “can can”!

Βρες τοίχο! Δεν εννοούμε να στουκάρεις, αλλά βρες έναν τοίχο και με αρκετή ταχύτητα χώσε ένα bunny hop, στο οποίο είσαι ήδη master, και καβάλα τον. Με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα το κάνεις, τόσο περισσότερο χρόνο θα ταξιδέψεις πάνω στον τοίχο. Αυτό είναι το “Wall Ride”. Άσε που είναι και η μόνη σου ευκαιρία για να νιώσεις σαν ninja πάνω σε ποδήλατο.

To “Abubaca” είναι trick ισορροπίας. Παίρνεις φόρα, όχι πολύ, πηδάς και προσγειώνεσαι στην πίσω ρόδα ισορροπώντας το ποδήλατο πάνω σε αυτή. Στο τέλος πρέπει να προσγειωθείς με την όπισθεν.

Το “Frontflip” είναι ένα αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο trick, για αυτό φρόντισε να φοράς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πάρε αρκετή φόρα, όπως στο “360”, και ρίξε το βάρος του σώματός σου απότομα μπροστά κάνοντας μια κωλοτούμπα στον αέρα.

Ώρα για πεζούλια. Το “Smith Grind” είναι ένα σχετικά απλό grind στο οποίο καβαλάς το πεζούλι με την πίσω ρόδα, ενώ grindάρεις με το μπροστινό peg. Το “Feeble Gring” είναι ακριβώς το αντίστροφο. Grindάρεις με το πίσω peg και ρολάρεις με την μπροστινή.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά tricks για να μπεις στη φάση του bmx. Γιατί δεν φτάνει μόνο να ξέρεις να τα κάνεις, αλλά να ξέρεις και να τα λες. Ride on! Και μην ξεχνάς, πως όπως το αγαπημένο σου Cutty Sark, έτσι και εδώ θα πρέπει να απολαμβάνεις τα κόλπα που μαθαίνεις πάντα υπεύθυνα

By Φιλίππα Δημητριάδη – An Urban Adventurer

- -