Όλοι οι Urban Adventurers έχουμε ακούσει ή δοκιμάσει μερικά μαθήματα σύγχρονου χορού, αλλά λίγοι γνωρίζουμε την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το μαγικό μέσο έκφρασης. Όπως οι περισσότερες μορφές μοντέρνας τέχνης, έτσι κι εκείνη του χορού, γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να αντιδράσουν σε κάτι ξεπερασμένο και αυστηρό. Στην περίπτωση του σύγχρονου χορού, αυτή η επανάσταση έγινε προς την διδασκαλία του κλασικού χορού. Έτσι γεννήθηκαν μερικοί από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους χορευτές ενώ δημιουργήθηκαν και υπέροχες χορογραφίες που έμειναν αξέχαστες. Ο σύγχρονος χορός μιλάει μέσα από τις κινήσεις των σωμάτων και εκφράζει συναισθήματα και αγωνίες.

Η ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκινάει στην Αμερική γύρω στα τέλη του 1920 με την πρωτοπόρο χορεύτρια Isadora Duncan. Η Duncan απέρριπτε τους αυστηρούς κανόνες της τεχνικής, του στησίματος, της ενδυμασίας και της εκτέλεσης του μπαλέτου, καθώς θεωρούσε πως έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Έτσι ίδρυσε τη δική της σχολή χορού, με μότο της την ελευθερία της έκφρασης μέσω του χορού. Με τον καιρό, η Duncan συσπείρωσε δίπλα της χιλιάδες υποστηρικτές, κάποιοι εκ των οποίων ήταν μερικές από τις πιο σπουδαίες χορεύτριες του 19ου αιώνα, όπως η Helen Tamiris και η Martha Graham, γυναίκες που ευθύνονται για την σπουδαία εξέλιξη του μοντέρνου χορού.

Ο σύγχρονος χορός εξελίχθηκε τελικά σε ένα είδος το οποίο αποτελείται από πολλά συστήματα και μεθοδολογίες, όπως τον κλασικό χορό, ακόμα και παραδοσιακούς χορούς από όλο τον κόσμο.
Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον μοντέρνο χορό, εννοούμε είτε τον jazz, είτε τον σύγχρονο. Jazz είναι ένα ρυθμικό χορευτικό στυλ, το οποίο γεννήθηκε στην Αμερική κι έπειτα ταξίδεψε στον υπόλοιπο κόσμο. Το συναντάμε συχνά σε παραστάσεις μιούζικαλ και είναι γνωστό για την θεατρικότητά του. Χρησιμοποιεί βήματα που ταξιδεύουν στο χώρο, ψηλά πετάγματα των ποδιών, άλματα και στροφές. Αναπτύσσει την ενδυνάμωση και την ευλυγισία του σώματος, την αίσθηση του ρυθμού, καθώς και την εφευρετικότητα κάθε μαθητή. Το μάθημα του Σύγχρονου Χορού εστιάζει μέσα απ’ την κίνηση στη σωστή στάση του σώματος, στη χρήση της αναπνοής, στην ενδυνάμωση και στην ευλυγισία. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ανακαλύπτει κανείς τη χρήση της βαρύτητας καθώς και μηχανισμούς που θα βοηθήσουν την κίνηση στο πάτωμα και στον αέρα.

Ο μοντέρνος χορός είναι για πολλές γυναίκες και άνδρες χορευτές το ελιξίριο της ζωής και όχι τυχαία. Τους κάνει να ξεσπάνε, να ξεδίνουν, να γυμνάζουν το κορμί τους, να εκφράζονται, να δημιουργούν. Τους δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουν δικές τους μοναδικές χορογραφίες και μπορούν, συντροφιά με τη μουσική, να χορέψουν παντού! Δοκίμασε κι εσύ τον σύχρονο χορό που θα σε παρασύρει σε ένα μαγικό Urban Adventure ταξίδι μέσα στην πόλη σου και συνάντησε ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με το χορό με εσένα. Βρίσκονται κάπου κοντά σου… Dare to discover them!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -