Το latin απευθύνεται σε όλες και σε όλους! Ανεβάζει τη διάθεση κάθε μαθητευόμενου στα ύψη, για αυτό άλλωστε είναι ένας τόσο διαδεδομένος χορός ανά τον κόσμο. Οι λάτιν χοροί συνδυάζουν ρυθμό, ελευθερία έκφρασης, πάθος και αισθησιασμό. Ο καλύτερος συνδυασμός για να «κολλήσεις» μαζί τους. Αυτός ο συνδυασμός έχει κάνει άλλωστε την dance κουλτούρα να ταξιδεύει από γενιές σε γενιές και να κάνει τον κόσμο να χορεύει σαν τρελός… σε πάρκα, σχολές, δρόμους, πάρτι και φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Από την Λατινική Αμερική στη σύγχρονη Δύση

Με τον όρο «Latin Χοροί» δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα είδος άλλα σε διάφορους χορούς της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότεροι latin χοροί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι χορεύονται σε ζευγάρια. Άλλο κοινό τους στοιχείο είναι ο αισθησιασμός τους, ο ερωτισμός και ο γρήγορος ρυθμός. Όλοι οι χορευτές latin, δίνουν μεγάλο βάρος στη σωστή ρυθμική έκφραση, σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς χορούς. Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους χορούς λάτιν είναι οι Τσα τσα τσα, Ρούμπα, Σάμπα, Σάλσα, Μάμπο και Τανγκό. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι Λατινοαμερικάνικοι χοροί άρχισαν να διαδίδονται στη δυτική Ευρώπη, συμφωνήθηκαν παγκοσμίως λεξιλόγια, τεχνικές, ρυθμοί και φιγούρες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και σωστότερη οργάνωση σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο χορού.

Το Latin δεν είναι ένα, αλλά πολλά είδη χορού

Cha-cha
Είναι ένας αυθόρμητος χορός, που εάν τον δοκιμάσεις και αφεθείς θα νιώσεις τον εαυτό σου και τα αισθήματα σου να παρασύρονται από το ρυθμό. Η ιστορία του Cha-cha ξεκινάει το 1952 από τον Pierre Lavalle, ιδρυτή του τμήματος Latin χορών του I.S.T.D., ο οποίος ανακάλυψε αυτό το Κουβανέζικο στυλ του Mambo ή Rumba και το έφερε στην Ευρώπη. Πολλοί το ταυτίζουν με το Μάμπο, αν και έχει πολλά δικά του στοιχεία που το κάνουν να διαφέρει. Ο ρυθμός του είναι μέτριος και κοφτός.

Rumba
Η Rumba κατάγεται από την Κούβα κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γύρω στο 1890 στην Αβάνα. Η σημερινή κοινωνική Ρούμπα που κατέκλυσε την Αμερική γύρω στο 1930, είναι μια μακρινή συγγενής των γοητευτικών χορών των ιθαγενών. Είναι ένας από τους πιο ερωτικούς χορούς! Αναδεικνύει θαυμάσια τις γραμμές του γυναικείου σώματος και έχει έναν αισθησιακό ρυθμό, που ζωντανεύει μέσα από τις κινήσεις και το συναίσθημα που αποπνέουν οι χορευτές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άλλο όνομα της Rumba είναι «ο χορός του έρωτα».

Samba
Η Samba είναι ο χορός του καρναβαλιού και του κεφιού. Είναι ένας βραζιλιάνικος χορός βασισμένος σε αφρικανικούς ρυθμούς. Έγινε πρώτα γνωστή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και αργότερα στην Νέα Υόρκη, γύρω στο ’30, όπου εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς χορούς του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η Samba δεν είναι ένας χορός αλλά μια ομάδα χορών της Βραζιλίας με κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ Samba που να θεωρείται με βεβαιότητα γνήσιο. Άλλοι το χορεύουν αργά, άλλοι γρήγορα. Δοκίμασέ το και δες τι σου ταιριάζει!

Salsa
Κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο και την πρώτη του εμφάνιση στη δύση την έκανε στη δεκαετία του ’40 λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος Κουβανών και Πορτορικανών προς τις Η.Π.Α. Η Salsa μπορεί να χορεύεται σε διάφορες παραλλαγές αλλά τα βήματα σε κάθε μία παραλλαγή είναι τρία με μία παύση, σύμφωνα με τον ρυθμό της μελωδίας. Πριν πολλά χρόνια μεταξύ των νεαρών της Καραϊβικής δημιουργήθηκε μια καινούρια μορφή του χορού Salsa, πιο μοντέρνα και εντυπωσιακή, η Rueda Cubana ή Rueda de Casino, που σημαίνει χορός σε ομάδα, αλλάζοντας συνεχώς τον παρτενέρ.

Mambo
Ο μουσικός Perez Prado δημιούργησε μια επανάσταση το 1940, προκειμένου να προωθήσει την μουσική του. Η αγάπη για το Mambo εξαπλώθηκε και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο. Το Μάμπο είναι ένας ρυθμικός χορός που απαιτεί γρήγορες και απαλές κινήσεις. Μπορεί να το χορέψει κανείς με ανεξάντλητο συνδυασμό από φιγούρες ανάλογα με την διάθεση του χορευτή.

Tango
Στη δεκαετία του ’10 το tango έκανε την εμφάνιση του στην Αμερικάνικη ήπειρο και σύντομα έγινε δημοφιλές στο χορευτικό κοινό για τις ασύμμετρες και πρωτότυπες φιγούρες. Τα πρώτα ίχνη του tango ανιχνεύθηκαν τον 19ο αιώνα στους λαϊκούς τοπικούς χορούς της Αργεντινής, ωστόσο η Βραζιλία, η Ισπανία και το Μεξικό προσέφεραν πολλά ώστε να διαμορφώσει ο χορός το στυλ που έχει σήμερα. Έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονος χορός της “φωτιάς” γιατί οι φιγούρες του είναι συγχρόνως δραματικές και δυναμικές, οι κινήσεις απαλές και κοφτές. Χαρακτηριστική και πολύ αισθησιακή είναι η φιγούρα, που ονομάζεται κόρτε και στην οποία ο καβαλιέρος «κολλάει» την ντάμα πάνω του.

Που θα μάθεις latin στην Αθήνα;

Το Libertango βρίσκεται δίπλα στο μετρό Φίξ, σε έναν χώρο όπου η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας συναντά την κίνηση. Εκεί θα μάθεις τα κλασικά βήματα του tango και θα συμμετάσχεις σε εβδομαδιαίες βραδιές χορού που διοργανώνονται για τους μυημένους tango dancers. Στο TangoFix στη Συγγρού 66, θα μάθεις latin και tango από τους παθιασμένους δασκάλους, χορευτές, με την πολύχρωμη διάθεση να πλημμυρίζουν την αίθουσα. Όσο για την Κουβανέζικη κουλτούρα, η “πρεσβεία” της βρίσκεται στο Cubania, στην Αθήνα και διαθέτει όλο το χρώμα και την κίνηση του αγαπημένου λαού της Καραϊβικής. Στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας, παραδίδονται μαθήματα σε όσους νιώθουν ότι το σώμα τους έχει την αφρολατινική κίνηση. Μη χάσετε τις φιέστες που διοργανώνονται όπου ο χορός έχει την τιμητική του.

Ο χορός μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τη ζωή μας σε όλους τους τομείς. Είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους εκγύμνασης του σώματος ενώ την ίδια στιγμή ‘’γιατρεύει’’ τη ψυχή και το πνεύμα. Χορεύοντας, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, απελευθερωνόμαστε! Βάλε μουσική, κλείσε τα μάτια και άσε τον ρυθμό να κατακλύσει το σώμα σου. Με τον χορό θα ανακαλύψεις έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεσαι και, τελικά, ένα μοναδικό τρόπο να ζεις! #cuttypaizei με την latin κουλτούρα στους δρόμους της πόλης σου. Πάρε τον φίλο ή την φίλη σου και ακολουθήστε τη μουσική. Μια νέα χορευτική εμπειρία σας περιμένει.

By Όλγα Νικολαϊσου – An Urban Adventurer

- -