Για κάποιους που οδεύουν ή έχουν πατήσει στα πρώτα χρόνια της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους, η Θεσσαλονίκη και η μουσική μεταφράζεται με τα ιστορικά προβάδικα στα Λαδάδικα, τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά. Αλλά από την «Παράξενη Πόλη» της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν 20 χρόνια και βάλε μετά να ξεφυτρώνουν φρέσκες μπάντες από στούντιο, γκαράζ αλλά και…υπόγεια κινέζικων εστιατορίων. Αν είσαι urban adventurer του βορρά, αυτές είναι πέντε μπάντες της συμπρωτεύουσας που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

Chinese Basement
Ατόφια punk μπάντα με ήχο που ξεχειλίζει DIY attitude από μια παρέα που ξεκίνησαν πολύ νέοι ακόμα, πριν σχεδόν μία δεκαετία κάνοντας πρόβες στο υπόγειο ενός κινέζικου εστιατορίου (τώρα σας λύθηκε και η απορία για το όνομά τους). Ο ήχος τους κάνει σουρεαλιστικά περάσματα από την πανκ ενέργεια, στο garage κι από εκεί σε ψυχεδελικές κιθάρες και με μία εμφανή αγάπη στον θόρυβο των Sonic Youth. Αναζητήστε να τους ακούσετε σε υπόγεια, gigs ή όπου αλλού τους πετύχετε.

Vagina Lips
Kι αν νομίζατε ότι το shoegaze πέθανε κάπου λίγο μετά τα μέσα των 90s κι αν οι πρόσφατες επιστροφές των Slowdive και των Ride δεν σας έπεισαν ότι το είδος έχει κάτι να πει το 2017, ο Vagina Lips έρχεται ευθύς αμέσως από την συμπρωτεύουσα και καταφέρνει να ακούγεται σαν νόθο τέκνο του Kevin Shields και της Creation Records. Εμείς κρεμόμαστε από τα…χείλη του, ενώ χορεύουμε κοιτώντας επίμονα τα παπούτσια μας.

Gioumourtzina
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το όνομά τους είναι μεν παράφραση της τούρκικης ονομασίας της Κομοτηνής αλλά το ντουέτο δεν κατάγεται από εκεί όπως συχνά πολλοί μπερδεύουν. Από την Σαλόνικα, λοιπόν, με αγάπη, το ντουέτο παντρεύει γλυκά την ambient ατμοσφαιρικότητα, με 80s synths και λίγη shoegaze χρυσόσκονη και το αποτέλεσμα μπορείτε να το ακούσετε στο περσινό τους ντεμπούτο Blakk Metall -μην φοβάστε, μόνο σαν τέτοιο δεν ακούγεται.

Tendts
Οι ίδιοι αυτοπροσδιοριζονται ως «Δύο αδέλφια που φτιάχνουν μουσική την οποία είτε μπορείς να χορέψεις, είτε όχι». Για να το διευκρινήσουμε, στην μουσική τους θα ακούσει κανείς electro mid-tempo λούπες με μία χαλαρή feelgood διάθεση. Μπορείς λοιπόν είτε να την ακούς μεταμεσονύκτια στο δωμάτιό σου είτε περπατώντας στην άμμο στην παραλία κάποιου νησιού την ώρα που σουρουπώνει.

Liebe
Ηλιόλουστη electro pop που γέρνει και λίγο προς την italo disco με τα synths σε περίοπτη θέση, από το project του «πολύ-θα-ζήλευε-ο-Jarvis-Cοcker» Γιώργου Μπέγκα (Five Star Hotel). Ό,τι πρέπει δηλαδή για να χορέψετε φορώντας την απόλυτη 80s σας διάθεση -αλλά και νοσταλγία για τους μεγαλύτερους.

By Ελένη Τζανάτου – An Urban Adventurer

- -