Στα τέλη του 1950, σε μια Σχολή Τσίρκου στη Γαλλία, μια νεαρή κοπέλα επέλεξε να κάνει ένα πρωτοποριακό δρώμενο χρησιμοποιώντας ένα τόπι υφάσματος. Αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση των ακροβατικών πάνω σε πανιά. Πολλές δεκαετίες αργότερα, το 1998, τα εναέρια ακροβατικά με πανιά έγιναν ευρέως γνωστά από τις Isabelle Vaudelle και Isabelle Chassé, όταν οι δύο καλλιτέχνιδες έκαναν μια πρωτότυπη παρουσίαση κατά τη διάρκεια της παράστασης «Quidam» του Cirque du Soleil. Άλλοι ισχυρίζονται πως ο André Simard, ειδικός στην έρευνα και την ανάπτυξη των ακροβατικών φιγούρων του Cirque du Soleil, είναι ο θεμελιωτής τους. Τα εναέρια ακροβατικά διαδόθηκαν γρήγορα και χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές εντυπωσιακές παραστάσεις τσίρκου σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγα χρόνια πριν έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες σχολές ακροβατικών, με πολλούς χορευτές να τις προτιμούν σαν μια εναλλακτική μέθοδο γυμναστικής, έκφρασης και πάνω από όλα χορού.

Η Ευγενία Γαλεράκη, έκανε τα πρώτα της εναέρια χορευτικά βήματα στην Ισπανία, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια στη Γυμναστική Ακαδημία. Αφορμή ήταν ένα βίντεο που είχε δει με ακροβατικά σε πανιά. Αμέσως πήρε την απόφαση να πάει να συναντήσει μια φίλη της, η οποία είχε βρεθεί στην Ισπανία για Erasmus, και να ξεκινήσουν μαθήματα. Τότε δέθηκε μια για πάντα με τα πανιά! Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έγινε μέλος της Circus Dayz, της πρώτης ιδιωτικής σχολής τσίρκο στην Ελλάδα, κι στην πορεία άρχισε να παραδίδει και η ίδια μαθήματα και σεμινάρια. Μετά από πολλές ώρες διδασκαλίας στην πλάτη της, το 2014 πήρε την απόφαση να ανοίξει τη δική της «Σχολή Εναέριων Ακροβατικών και Χορού», που με τον καιρό απέκτησε πολλούς φίλους και έπλασε φοβερούς ακροβάτες.

Τα εναέρια ακροβατικά είναι μια εναλλακτική μορφή γυμναστικής, που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι κάτι που σε κάνει να “πετάς” από χαρά. Στην αρχή βλέπεις στον ύπνο σου πανιά, σχοινιά, τραπίζ, κούνιες, στεφάνια και ό,τι άλλο μπορείς να σκαρφαλώσεις! «Όταν περπατάς στο δρόμο κοιτάς μόνο ψηλά, για να βρεις πιθανά σημεία που θα μπορούσες να κάνεις εναέρια ακροβατικά ή απλά να σκαρφαλώσεις. Όλοι περνάμε από αυτό το στάδιο τον πρώτο καιρό στα εναέρια και όταν έχεις ωριμάσει πια τότε εντοπίζεις χωρίς κόπο όλα τα πιθανά σημεία χωρίς να σηκώσεις πολύ το κεφάλι». Ο αθλητής εναέριου χορού, καλείται να σκαρφαλώσει πάνω σε εξοπλισμούς που κρέμονται από κάποιο ψηλό σημείο με ασφαλή και συγκεκριμένο τρόπο, με σκοπό να γυμναστεί ή να κάνει “τρελές” πτώσεις και χορογραφίες. «Μετά την προπόνηση στα πανιά, χωριζόμαστε στους εξοπλισμούς και δουλεύουμε ενδυνάμωση, τεχνική και ποζεριές. Τέλος κάνουμε αποθεραπεία. Εδώ μπορείς να εξασκηθείς στην ευλυγισία, ενώ το μπαλέτο και ο σύγχρονος χορός είναι μερικά από τα βασικά μαθήματα».

Σχοινιά, κούνιες, πανιά, ακροβατικά κόλπα και χορός. Τα εναέρια ακροβατικά είναι ένας τρόπος έκφρασης, είναι μέσο εκγύμνασης του σώματος και την ίδια στιγμή μια μορφή τέχνης που ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και επιβιώνει παρά το πέρασμα του χρόνου. Μετά από μερικά μαθήματα μπορείς να οραματιστείς τη δική σου χορογραφία, να βάλεις τη μουσική που σου αρέσει και να ξεδώσεις. Στα στενά της Αθήνας, υπάρχουν δεκάδες σχολές που σε προσκαλούν να ζήσεις μαζί τους μια μοναδική εμπειρία χορού, που θα σε χαλαρώσει και την ίδια στιγμή θα σε εθίσει σε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο έκφρασης. #cuttypaizei στα στενά της πόλης σου κι εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη μουσική και να μπεις στο χορό.

By Όλγα Νικολαϊδου – Αn Urban Adventurer

- -