Η λέξη swing χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κλασική Jazz μουσική των δεκαετιών ‘20s-‘40s, αλλά και μια ομάδα χορών που δημιουργήθηκαν στο άκουσμα αυτής της μουσικής. Η οικογένεια του Swing, περιλαμβάνει πολλούς χορούς που αναπτύχθηκαν στην Αμερική την εποχή εκείνη, όπως το Charleston, το Authentic Jazz Dance, το Shag, το Balboa και το Lindy Hop που είναι και ο πιο διαδεδομένος από όλους! Εμείς ρωτήσαμε τον Αυγουστίνο Τραν και τη Βάσια Παναγιώτου – τους ιδρυτές της αθηναϊκής ομάδας Rhythm Hoppers – γιατί πρέπει κανείς να ξεκινήσει swing! Οι Rhythm Hoppers είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αυθεντικών Swing χορών και με έδρα τους την Αθήνα, παραδίδουν μαθήματα Lindy Hop και Authentic Jazz για όλους τους Urban Adventurers σε εβδομαδιαία βάση, ενώ πολύ συχνά συμμετέχουν ή διδάσκουν και σε σεμινάρια του εξωτερικού. Παράλληλα με τη διδασκαλία, διοργανώνουν Swing Parties, καθώς και Swing σεμινάρια με συμμετοχή δασκάλων από το εξωτερικό!

Ο Αυγουστίνος και η Βάσια θεωρούν πως κάθε ένας από εμάς μπορεί να έχει τον δικό του λόγο για να ξεκινήσει χορό, αλλά όλοι θα συμφωνήσουν πως αυτό που κάνει το swing ξεχωριστό είναι ότι πάντα χορεύεις με ένα χαμόγελο στα χείλη! «Είναι ένας χαρούμενος χορός και δεν ξέρουμε αν υπάρχει μια συγκεκριμένη εξήγηση για αυτό. Ίσως να είναι η μουσική ή η φύση του. Όμως, το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα που σου δίνει να μπορείς να μοιράζεσαι με τον παρτενέρ σου (leader ή follower) μια μοναδική χορευτική εμπειρία».

Το Swing συνδέεται με ένα συναίσθημα ευφορίας και βγάζει σε όλους μας μια θετική διάθεση, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τη φυσική μας κατάσταση. Ακόμη, δεδομένου ότι ο χορός αυτός είναι αρκετά αυτοσχεδιαστικός, μας αφήνει την ελευθερία να εκφραστούμε κάθε φορά με διαφορετικές κινήσεις και βήματα στο άκουσμα της μουσικής, λειτουργώντας ως μέσο εξωτερίκευσης της δημιουργικότητας μας.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει αυτό τον χορό ξεχωριστό, είναι ο κοινωνικός του χαρακτήρας. «Ξεκινώντας τα πρώτα σου μαθήματα και πηγαίνοντας στα πρώτα πάρτυ, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα χορευτών στην Αθήνα, η οποία είναι πολύ ανοιχτή σε νέα μέλη. Θα λέγαμε ότι υπάρχει μια έντονη αίσθηση ομαδικότητας στην κοινότητα μας. Όλα τα νέα μέλη είναι πάντα καλοδεχούμενα».

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το χορό; Στην πόλη μας διοργανώνονται κάθε εβδομάδα δεκάδες Swing πάρτι, ενώ οι Rhythm Hoppers κάνουν swing πάρτι κάθε δεύτερη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. #cuttypaizei με την dance κουλτούρα στα αγαπημένα σου στέκια κι εσύ δεν έχεις παρά να φορέσεις τα πιο αναπαυτικά σου παπούτσια μαζί με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη και να ακολουθήσεις την jazz μουσική στα στενά της πόλης σου!

Μπορεί κανείς να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα των Rhythm Hoppers στο site rhythmhoppers.com ή να στείλει email στο info@rhythmhoppers.com

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -