Αν γητεύεις τη σανίδα, τότε πρέπει να γνωρίζεις όλους αυτούς τους τύπους.Υπάρχουν εκατοντάδες σκεϊτάδες, αλλά λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να επηρεάσουν μια ολόκληρη γενιά. Αυτοί οι τύποι δεν είναι μονάχα ταλαντούχοι αλλά αντιμετωπίζουν το skate με μια μοναδική αντίληψη και είναι αφοσιωμένοι στην πρόοδο, ανεβάζοντας το επίπεδο της δραστηριότητάς.

5. Christian Hosoi, ο μέγας. Ο Christian είναι γνωστός για το γεμάτο χάρη στυλ του, που μπορεί να στερείται τεχνικής, αλλά του έχει προσφέρει το σεβασμό των θαυμαστών. Έχει εφεύρει κόλπα όπως το Christ Air και το Rocket Air. Η μεγάλη του έκρηξη έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έπειτα ακολούθησε ένας κατήφορος στην skateάδικη καριέρα του, ωστόσο αυτός ο man κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να διατηρήσει τη θέση του στο πάνθεον των skaters.

4. Αν κοιτούσες τον όρο skate στο λεξικό, κάπου στα mid 90’s δίπλα του θα είχε τη φάτσα του Eric Koston. Ο Eric έχει στην κατοχή του δεκάδες μετάλλια και νίκες από τα γνωστά sports events ‘X – games’. Φυσικά, η επιτυχία του τον οδήγησε να κάνει κάποια επαγγελματικά ανοίγματα και έγινε συνιδρυτής της Fourstar Clothing και του skatepark “The Philo-Thai Centre”, καθώς και της πλατφόρμας The Berrics (www.theberrics.com).

3. Danny Way ή αλλιώς, ο άνθρωπος που πήδηξε πάνω από το Σινικό Τείχος με μια σανίδα. Κάτι το οποίο επιχείρησε τέσσερεις φορές, τις τρεις κάνοντας φαντασμαγορικά stunts και γλιτώνοντάς τη μόνο με έναν τραυματισμό στο γόνατο. Η συμμετοχή του στο βίντεο “The Questionable Video” άλλαξε το skate για πάντα, όπως έγινε και με το “The DC Video”. Ένας από τους καλύτερους skaters που έχουν υπάρξει.

2. Ο Stacy Peralta είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους επαγγελματίες skaters. Η εταιρεία του Powell-Peralta είναι ο κολοσσός του skateboard και η σειρά εκπομπών Bones Brigade ανέθρεψε γενιές και γενιές σκεϊτάδων. Πρόσφατα σκηνοθέτησε και την ταινία “Dog Town and the Z Boys”.

1. Ο κορυφαίος όμως όλων είναι ο Tony Hawk. Είναι η απαρχή του skate, ο δάσκαλος όλων. Το στυλ και τα κόλπα του είναι πλέον θρυλικά. Ήταν ο πρώτος skater ever που εκτέλεσε 900άρι, το 1999 και αυτός που έβγαλε το σπορ από την σκιά του underground. Έχει δικό του βιντεοπαιχνίδι, το “Tony Hawk Pro Skater”, κάνει περιοδείες, ενώ το ίδρυμά του Tony Hawk Foundation έχει πάρει πρωτοβουλία για τη δημιουργία 400 πάρκων skate σε όλες τις Η.Π.Α.

Τώρα ξέρεις ποιών τα βίντεο πρέπει να παρακολουθήσεις και ποιες βιογραφίες πρέπει να διαβάσεις για να έχεις τα σωστά πρότυπα στο skate. Το Cutty Sark θα είναι πάντα εκεί να σου θυμίζει να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της ζωής σου πάντα υπεύθυνα.

By Φιλίππα Δημητριάδη – An Urban Adventurer

- -