Το αργεντίνικο τανγκό είναι διαχρονικά ο πιο ερωτικός χορός. Πόσες ταινίες και πόσες παραστάσεις στην παγκόσμια ιστορία του χορού δεν έχουν εμπνευστεί από αυτό το είδος χορού; Το τανγκό γεννήθηκε στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ρίο δε λα Πλάτα, αλλά και στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες στα τέλη του 19ου αιώνα και με τον καιρό διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο! Τότε ήταν χορός του δρόμου και των φτωχών και δεν θύμιζε σε τίποτα το τανγκό που όλοι οι Urban Adventurers ξέρουμε σήμερα. Αρχικά χορευόταν μονάχα από ζευγάρια ανδρών. Ξέρω, ακούγεται πολύ παράξενο κι όμως αυτή είναι η παράδοξη ιστορία του!

Οι κοινωνικές συνθήκες αλλά και ο συντηρητισμός της εποχής, δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να βρίσκονται στην αγκαλιά ενός άνδρα. Μπορεί η εικόνα ενός άνδρα να χορεύει έναν ερωτικό χορό με έναν άλλον, για εκείνη την εποχή να ήταν φυσική, ωστόσο η απουσία μιας θηλυκής παρτενέρ ήταν ο λόγος που οδήγησε τους Αργεντίνους σε αυτήν τη περίεργη λύση. Το τανγκό τότε είχε μεγαλύτερη δυναμική κι ένταση, ενώ απουσίαζε εντελώς το ερωτικό στοιχείο. Τα πρώτα χρόνια που έκανε την εμφάνιση του, θεωρούνταν ως ένας άκρως προκλητικός χορός, αφού βασικό του στοιχείο ήταν η σφιχτή αγκαλιά του ζευγαριού κι ο έντονος ερωτισμός μεταξύ τους. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να έχουν τόσο στενή επαφή με κάποιον που δεν ήταν σύζυγός τους. Όσοι άνδρες λοιπόν ήθελαν να χορέψουν αλλά δεν είχαν σύζυγο, χόρευαν μεταξύ τους! Με το πέρασμα των χρόνων και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, το τανγκό απενεχοποιήθηκε, άρχισε να χορεύεται στα καλύτερα μαγαζιά του κόσμου κι απέκτησε άλλη σημασία. Ήταν πλέον ένα μέσο για φλέρτ! Εκείνος που ήξερε να χορεύει ωραία, διεκδικούσε την γυναίκα που του άρεσε μέσω μιας πρόσκλησης σε χορό. Όσο καλύτερος χορευτής ήταν, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να κατακτήσει την ντάμα του.

Σήμερα, το τανγκό διηγείται μια ιστορία αγάπης μέσω του χορού. Γοητεύει και προσελκύει καθημερινά ανθρώπους που έχουν ένα κοινό, την αγάπη τους για την αργεντίνικη μουσική και φυσικά για το χορό. Στην πόλη μας υπάρχουν δεκάδες σχολές χορού που διοργανώνουν εβδομαδιαία πάρτι για ζευγάρια που θέλουν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στο τανγκό και να ξεδώσουν επάνω στο σανίδι. Εάν έχεις πάθος για το χορό, τότε σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσεις! #cuttypaizei με την dance κουλτούρα στην πόλη σου κι εσύ δεν έχεις παρά να το ανακαλύψεις!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -