Αν κάνεις μια βόλτα στην πόλη σου σίγουρα θα ακούσεις δυνατή μουσική η οποία σε οδηγεί στα μικρά γειτονικά στενά. Μπορεί για λίγο να μπερδευτείς, να νομίζεις ότι προέρχεται από κάποιο rock bar ή κάποιο συνοικιακό πάρτυ. Όταν πλησιάσεις περισσότερο πιθανόν να πέσεις πάνω σε ένα μικρό μαγαζάκι γεμάτο με βινύλια και πικάπ. Ένας ενδιαφέρων τύπος θα σε πλησιάσει, θα σε καλωσορίσει με ένα χαμόγελο και θα σε ρωτήσει τι ψάχνεις. Μόλις μπήκες σε έναν από τους δεκάδες μουσικούς παραδείσους της Αθήνας. Τα μικρά ανεξάρτητα δισκοπωλεία στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την indie rock, jazz, soul και hip hop σκηνή και τους καλλιτέχνες εκείνους που κάνουν τη δική τους προσωπική προσπάθεια, χωρίς δισκογραφικές εταιρείες, υπερβολική προβολή και διαφήμιση και τελικά μένουν στην ιστορία.

Ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τους 3 σπουδαιότερους «ναούς του βινυλίου» και εσείς δεν έχετε παρά να τους επισκεφθείτε άμεσα και να αναζητήσετε το δίσκο εκείνο που σας έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό από τα παιδικά σας χρόνια ή από το live αυτής της φοβερής μπάντας που ακούσατε πρόσφατα.

1. Spindle Vinyl Records. Διδότου 49, Εξάρχεια. Το συγκεκριμένο δισκοπωλείο ειδικεύεται στο post punk, new wave και indie. «Μου φαίνεται ακατανόητη η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας. Μέσω διαδικτύου δε μπορείς να εμπλουτίσεις τις μουσικές σου γνώσεις. Δέχομαι το iPod σαν το walkman του σήμερα, αλλά αν αγαπάει κάποιος τη μουσική είναι σαν να έχει καταδικάσει τον εαυτό του να ακούει μουσική από τρανζίστορ. Δεν πιστεύω επίσης πως η ποσότητα στους δίσκους σε κάνει καλό συλλέκτη, αλλά η ποιότητα. Δεν είμαι πολέμιος του Cd, γιατί προτιμώ να έχω κάτι έστω και σε ψηφιακή μορφή από το να μην το έχω καθόλου αν δεν το βρίσκω σε βινύλιο. Δε θέλω να κάνω το μαγαζί μου μουσείο φέρνοντας πολύ ακριβούς δίσκους», μας λέει ο Μάκης στην κουβέντα που είχαμε μαζί του όταν τον συναντήσαμε.

2. Αmberola Vinyl Store. Νηλέως 55, Θησείο. Η νέα άφιξη στον κόσμο του βινυλίου άνοιξε στις αρχές του χρόνου σε μια γειτονιά της γραφικής Πλάκας. Ο B.D Foxmoor άφησε πίσω του το μακρινό Πέραμα προκειμένου να δημιουργήσει ένα «μουσικό καταγώγι» γεμάτο με soul, funk, jazz, folk και φυσικά rock ήχους. Το πιο δυνατό χαρτί του μαγαζιού είναι φυσικά η hip hop συλλογή του, αφού διαθέτει πάνω από 4.000 σχετικούς τίτλους στα ράφια του. Ο ιδιοκτήτης συμβουλεύει τους μουσικόφιλους να αγοράζουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει και να μη στοχεύουν μόνο σε δίσκους που θα τους κάνουν συλλέκτες όσον αφορά την επιστροφή στο vintage και κατά συνέπεια στο βινύλιο.

3. Αrt Nouveau. Αραχώβης 42, Εξάρχεια. Το υπόγειο στην οδό Αραχώβης είναι ενημερωμένο γύρω από όλα τα είδη του rock, από τα ’60ς έως σήμερα, και διαθέτει προσφορές που ξεκινούν από ένα ευρώ. Ο Νίκος λατρεύει τη ζωντάνια που φέρνει μαζί του ο νεαρόκοσμος στην περιοχή των Εξαρχείων. «Βρίσκομαι εδώ από τον Φλεβάρη του ’83. Σπούδασα οικονομικά στην Αγγλία αλλά κάποια στιγμή αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου δισκοπωλείο. Έχω πιστούς πελάτες και πολλοί από αυτούς με γνώρισαν μέσα από τα κείμενα που έγραφα σε μουσικό περιοδικό της εποχής. Στο μαγαζί παρατηρώ πως τα Cd είναι αόρατα, όλοι έρχονται για τα βινύλια, γεγονός που δε με θλίβει ιδιαίτερα αν σκεφτείς πως και εγώ δεν έχω τον ψηφιακό ήχο σε μεγάλη εκτίμηση.»

Το βινύλιο για εκείνους που αγαπάνε τη μουσική και δε μπορούν να ζήσουν δίχως αυτή στην καθημερινότητά τους, δεν είναι απλά μια μόδα, είναι μια διαδικασία που κάνει την ακρόαση ομορφότερη, δίνει ενδιαφέρον, όχι μόνο στο κομμάτι αλλά και στη δημιουργία του. Όλη η indie Aθήνα περνάει συχνά πυκνά από τα δισκάδικα της πόλης και δε φεύγει ποτέ με άδεια χέρια! Πολλές φορές οι δίσκοι που θα βρεις σε ένα indie δισκοπωλείο της Αθήνας δεν υπάρχουν ούτε στο ΥouΤube! Tι περιμένεις; Ακολούθησε έναν από τους 3 μουσικούς προορισμούς και μοιράσου μαζί μας την αγάπη για το βινύλιο.

By Ζωή Παρασίδη – An Urban Adventurer

- -