To Break dance ή αλλιώς B-boying είναι ένα είδος χορού που περιέχεται στο Street Dance και δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους την δεκαετία του 1970. Για να κερδίσει την προσοχή και την δημοτικότητα στα μέσα ενημέρωσης, ο χορός αυτός εξαπλώθηκε παγκοσμίως στην Νότια Κορέα, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Ρωσία και την Ιαπωνία. Το Break dance αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: το toprock, downrock, power moves και freezes. O χορός αυτός περιέχει Χιπ χοπ και breakbeats παρ’ ότι οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν μια πιο ευρύτερη ποικιλία μουσικής. Στην Αθήνα σήμερα θα δεις δεκάδες νέους να κάνουν αυτές τις τρελές και δύσκολες χορευτικές κινήσεις στο δρόμο. Από την Ερμού και το Σύνταγμα μέχρι το Ωδείο Αθηνών και την Ακρόπολη. Εμείς συναντήσαμε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες breakdance, τους Waveomatics, και μάθαμε τα πάντα για τις δυσκολίες που κρύβει αυτός ο ιδιαίτερος χορός αλλά και για την κουλτούρα που εκπροσωπεί.

Waveomatics, Συστηθείτε μας!
«Είμαστε οι Waveomatics Crew, μια ομάδα Breaking(Breakdance) και Popping, που αποτελείται από 15 άτομα. 12 boys: Sakill, Icler, Kool, Bill, Flame, Roni, Bingo, Emiliano, Xb, Fuerza Negra, 2flex, Dori, Overthrower και 2 Poppers: Chicken Robot, Popping Butterfly και τον Νίκο Μπιράκο, AKA WAVEOMATIC. »

Πως προέκυψε η σχέση σας με το breaking;
«Ο χορός προέκυψε στον καθένα με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο τα περισσότερα μέλη της ομάδας ξεκίνησαν το χορό για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις κακές συνήθειες και την άστατη ζωή. Το Crew δημιουργήθηκε τέλη του 2012 όπου μετά το θάνατο ενός φίλου, δασκάλου και μέντορα πολλών ατόμων από την ομάδα, τον Νίκο Μπιράκο στις 23-12-2012, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα προς τιμήν του. Όλα τα μέλη ήταν από διαφορετικά crews, ωστόσο ήμασταν παρέα και κάναμε μαζί προπονήσεις σε κοινούς χώρους ή σε κάποια street shows κι έτσι πήραμε την απόφαση να ενωθούμε με σκοπό να τιμήσουμε το όνομα του και το έργο του μέχρι σήμερα.»

Και πως εμπνευστήκατε το όνομά σας;
«Από το καλλιτεχνικό όνομα του Νίκου Μπιράκου, «WaveOmatic».»

Τι μουσική επιλέγετε στα show σας;
«Κυρίως Hip Hop, Breakbeats, Funk και Electro Funk. Βέβαια η μουσική μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το θέμα του show. Μερικοί αγαπημένοι μας καλλιτέχνες είναι οι James Brown, Sugarhill Gang, Wu Tang Clan και άλλοι.»

Που θα σας δούμε να χορεύετε;
«Ο πιο εύκολος τρόπος να μας συναντήσει κανείς είναι σε κάποια Street Shows στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, στην Ερμού, στο Σύνταγμα και την Ακρόπολη, αλλά και σε μερικές προπονήσεις που κάνουμε έξω από το Ωδείο Αθηνών.»

Έχετε λάβει μέρος σε διαγωνισμούς;
«Έχουμε λάβει μέρος σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Σλοβακία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Δράμα, Πάτρα, Βόλο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε κερδίσει σε πολλούς από αυτούς και σαν ομάδα αλλά και ατομικά.»

Μια αξέχαστη εμπειρία;
«Ήταν το 2013 μόλις είχε φτιαχτεί η ομάδα, όταν πήγαμε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Breaking (Breakdance) και πήραμε την πρώτη θέση. Τότε κερδίσαμε το εισιτήριο να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Battle Of The Year, το οποίο γίνεται στην Γερμανία. Άλλη μια αξέχαστη στιγμή ήταν όταν το 2016 που κατακτήσαμε την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Battle Of The Year International.»

Ποια είναι η προπόνησή σας;
«Ομαδικές προπονήσεις κάνουμε 4 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες και ατομικές προπονήσεις 1-2 φορές την εβδομάδα.»

Τι σημαίνει για εσάς χορός;
«Ο χορός για εμάς είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης. Είναι όλη μας η ζωή. Ξυπνάμε και σκεφτόμαστε το χορό, τρώμε και σκεφτόμαστε το χορό, διασκεδάζουμε και πάλι σκεφτόμαστε το χορό. Εμείς σαν ομάδα γνωριστήκαμε μέσω του χορού. Και αρκετοί από εμάς ασχολούμαστε με αυτό επαγγελματικά, παραδίδοντας μαθήματα και σεμινάρια.»

Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα το breakdance στην χώρα μας;
«Η σκηνή του Breakdance στην Ελλάδα ανεβαίνει πυρετωδώς. Σήμερα καλούν ομάδες και χορευτές από την χώρα μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και ήδη υπάρχουν διακρίσεις διεθνούς επιπέδου. Ωστόσο η Ελλάδα δεν το προβάλει και δεν το υποστηρίζει όσο θα έπρεπε για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
«Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε με το διαγωνιστικό κομμάτι, συμμετάσχοντας σε ακόμα περισσότερους παγκόσμιους διαγωνισμούς, με σκοπό να πάρουμε διακρίσεις και καλά αποτελέσματα. Το διαγωνιστικό κομμάτι έχει τη δικιά του γλύκα και είναι μια όμορφη εμπειρία καθώς την ώρα του show και του battle υπάρχει ένα απερίγραπτο vibe. Eπίσης θέλουμε να δουλέψουμε στο κομμάτι των παραστάσεων. Έχουμε κάποιες ιδέες για shows και χοροθεατρικές παραστάσεις για το μέλλον!»

#cuttypaizei με τους χορευτές breakdance στο κέντρο της πόλης μας. Εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα beats και να τους συναντήσεις να κάνουν τρελές κινήσεις στο ρυθμό της μουσικής!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -