Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που πρωτοπορούν, παθιάζονται με την τέχνη τους, δουλεύουν σκληρά, καταφέρνουν να επηρεάσουν ένα μεγάλο κοινό, όχι μόνο στη χώρα τους αλλά σε όλο τον κόσμο, προκαλούν, και κάνουν όλα τα στόματα να μιλούν για εκείνους. Με αφορμή την υποψηφιότητα του Λάνθιμου και του Φιλίππου στα φετινά βραβεία Όσκαρ, εμείς ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, θυμηθήκαμε και σας παρουσιάζουμε, σκηνοθέτες, δημιουργούς, ηθοποιούς και συντελεστές στο χώρο της έβδομης τέχνης, που κατάφεραν να διαπρέψουν στο εξωτερικό και κέρδισαν άλλοτε την υποψηφιότητα κι άλλοτε ακόμα και το πολυπόθητο Όσκαρ για τη συμμετοχή τους στις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το 1987 η Ολυμπία Δουκάκη κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού» (Moonstruck), του σκηνοθέτη Νόρμαν Τζούισον.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2000 η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Mικρού Mήκους για το «One Day Crossing».

Ο Ελληνογάλλος συνθέτης Alexandre Desplat είναι ένας από τους επαγγελματίες του χώρου με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το 2006 με το soundtrack του «The Queen», το 2008 για τη μουσική επένδυση του «The Curious Case of Benjamin Button», το 2009 για το «Fantastic Mr. Fox», το 2010 για το «The King’s Speech», το 2012 για το «Argo», το 2013 για το «Philomena». Δικαιώνεται τελικά το 2014 για τη μουσική του στο «The Grand Budapest Hotel».

Το 2011 ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, έφτασε στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ταινία ελληνικής, ιρλανδικής, ολλανδικής, γαλλικής και βρετανικής παραγωγής που κέρδισε το 2015 το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ.

Το 2016, ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός και πολυβραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης George Miller (έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το «Happy Feet», ενώ είχε υποψηφιότητες και για τα «Babe» και «Lorenzo’s Oil») κέρδισε, με το φεμινιστικό του αριστούργημα «Mad Max: O Δρόμος Της Οργής», έξι βραβεία: Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Καλύτερα Κοστούμια, Καλύτερο Μακιγιάζ, Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ και Καλύτερο Μιξάζ.

Φέτος είναι υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το «The lobster» (Ο αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου και του συν-σεναριογράφου του Ευθύμη Φιλίππου με πρωταγωνιστή του τον Κόλιν Φάρελ. Αναμένουμε το αποτέλεσμα στις 26 Φεβρουαρίου!

Ακόμη μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles». Το ντοκιμαντέρ που υπογράφει, καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Μυτιλήνης και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Οι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες μας κάνουν περήφανους σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε η τέχνη του Κινηματογράφου δεν μένει στάσιμη, αλλά ταξιδεύει συνεχώς και αγγίζει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, εκείνους που αγαπούν την έβδομη τέχνη. Αναμένουμε και φέτος, με μεγάλη αγωνία, τα αποτελέσματα της 89ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Οσκαρ!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -