Η χώρα μας, μια χώρα που αντιμετωπίζει πολλές κοινωνικές κρίσεις, γεμάτη αντιθέσεις, είναι φέτος ένας πόλος έλξης για δημοσιογράφους και καλλιτέχνες από όλη τη γη, με αφορμή μια έκθεση που θα επηρεάσει, θα δώσει φως και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον εκείνων που ακολουθούν με πάθος τη σύγχρονη τέχνη και κάθε της μορφή.

Η Αθήνα από τον Απρίλιο του 2016 βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος έπειτα την επίσημη έναρξη της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, documenta 14. Η Documenta είναι μια διεθνής καλλιτεχνική έκθεση που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Άρνολντ Μπόντε και μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας είναι μια από δυο μεγαλύτερες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.

Η Documenta έχει τις ρίζες της στην μεταπολεμική Γερμανία. Η πρώτη έκθεση το 1955 είχε τον σκοπό να παρουσιάσει την μέχρι τότε άγνωστη τέχνη στο κοινό. Η έκθεση είχε τεράστια επιτυχία, με συνέπεια ο Μπόντε μετά από 4 χρόνια να διοργανώσει μια έκθεση θεσμό της σύγχρονης τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε 5 χρόνια στην Γερμανία, ενώ για πρώτη φορά φέτος ταξιδεύει μέχρι την Αθήνα η οποία θα είναι και η συνδιοργανώτρια πόλη.

Η Αθήνα βρίσκεται φέτος λοιπόν στο επίκεντρο ως δυναμικός πόλος του σύγχρονου πολιτισμού. Έπειτα, τη σκυτάλη θα πάρει το Κάσελ, η γερμανική πόλη που για πρώτη φορά από το 1959, μοιράζεται τη φιλοξενία της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης με μια δεύτερη πόλη.

Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου. Θα φιλοξενηθούν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ’ όλο τον κόσμο σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης. Από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και την πλατεία Συντάγματος, μέχρι τη πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και τον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σύμφωνα με το κείμενο παρουσίασης της πρότασης από τον Σίμτσεκ, «η πόλη βρίσκεται στο κομμάτι εκείνο της Ευρώπης που μοιάζει να αποτελεί παραδειγματικό μοντέλο των συχνά ακραία βίαιων αντιθέσεων και των εύθραυστων ελπίδων και φόβων, που δεν μπορούν να απορριφθούν ως εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευάλωτης σύγχρονης δημοκρατίας. Η Αθήνα ενσαρκώνει το αβέβαιο μέλλον της Δυτικοευρωπαικής δημοκρατίας εν γένει σ’ ένα κόσμο που βιώνει δραματικά την απώλεια σταθερών σημείων αναφοράς. Η αποκαλούμενη ‘Ελληνικη κρίση’ καθιστά την Αθήνα ίσως την πιο παραγωγική τοποθεσία για να σκεφτούμε το μέλλον, τώρα.»

Ελπίδα του Σίμτσεκ είναι να δομηθεί, με βάση την επερχόμενη documenta, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο καλλιτεχνικής παραγωγής, μακροβιότερο από την ίδια την έκθεση. «Από τις συζητήσεις που έχω κάνει τα τρία τελευταία χρόνια στην Αθήνα – με καλλιτέχνες, επιμελητές αλλά και με ανθρώπους εκτός εικαστικών κύκλων – διαισθάνομαι οτι εκτός από την αγωνία και την απογόητευση που προκαλούν οι απολιθωμένες δομές γραφειοκρατίας στο χώρο του πολιτισμού, υπάρχει και η ελπίδα και η προσμονή για πραγματικές, ουσιαστικές αλλαγές. Προσωπικά επιθυμώ να εκφράσω την ανάγκη να συνυπάρξουν άτομα και φορείς σε μια διαδικασία που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές και αποτέλεσμα με προοπτική, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους συμετέχοντες στην έκθεση, επιδρώντας στη ζωή τους μετά την εμπειρία της documenta.»

Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη μας, η οποία έχει γίνει πόλος έλξης για τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του κόσμου, κι όχι μόνο. Εσύ δεν έχεις παρά να παρακολουθείς τι νέο παίζει και να μην χάνεις κανένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που δίνει ελπίδα και φως στην γκρίζα καθημερινότητα μας. #cuttypaizei με τη σύγχρονη τέχνη φέτος στην πόλη μας. Ανακάλυψε το και ζήσε μια μοναδική εμπειρία στην πόλη σου.

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -