Τι συμβαίνει όταν δύο από τις πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης συνεργάζονται πάνω στη σκηνή; Το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα είναι φοβερό! Σου προκαλεί δέος και συγκίνηση και σε κάνει να θες να γίνεις κι εσύ μέρος της παράστασης, να συμμετέχεις και να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία. Το χοροθέατρο ή αλλιώς το σωματικό θέατρο, είναι ένα είδος υποκριτικής διαφορετικό από όλα τα άλλα, έξω από τα καθιερωμένα. Ας το γνωρίσουμε! Urban Adventurers, are you ready to start discovering?

Το χοροθέατρο είναι μια μορφή σωματικής έκφρασης! Είναι μία υποκριτική μέθοδος, η οποία έχει ως βασικό στοιχείο το σώμα του ηθοποιού το οποίο θα αποτελέσει και το βασικό ‘’υλικό’’ της παράστασης. Ουσιαστικά ο ηθοποιός μιμείται με χορευτικά, ακροβατικά και φωνητικά μέσα καταστάσεις και συνθήκες! Τα πάντα στο χοροθέατρο αποτυπώνονται μέσα από τις εκφράσεις του σώματος και του προσώπου. Οι φωνές και οι ήχοι δεν λείπουν, αλλά ποτέ δεν μετουσιώνονται σε λόγια ή προτάσεις. Το σωματικό θέατρο μας είναι οικείο αφού η τέχνη του θεάτρου, όπως και του χορού, έχει τη βάση της στην κίνηση του σώματος. Από το κορμί του χορευτή και του ηθοποιού αντίστοιχα, πηγάζουν οι εκφράσεις, οι εντάσεις, το συναίσθημα, η συγκίνηση. Ένα ακόμα παρακλάδι του χοροθεάτρου είναι και η ικανότητα του ηθοποιού να μιμείται. Η μιμιτική ικανότητα του προσώπου εκφράζει τα επτά βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο, την συγκίνηση, την έκπληξη και την απέχθεια.

Κάτι που μπορεί να μην γνώριζες, είναι πως το σωματικό θέατρο ή αλλιώς χοροθέατρο κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα! Ο μίμος ήταν εκείνος ο οποίος χρησιμοποιούσε χειρονομίες για να αφηγηθεί μια ιστορία. Ακόμα και στις αρχαίες τραγωδίες είναι πολύ έντονη η σωματοποίηση του ρόλου τον ηθοποιών που έμοιαζαν με χορευτές! Μπορεί οι αρχαίες τραγωδίες της εποχής μας να παίζονται με ρεαλιστικότατα, ωστόσο οι αρχαίες τραγωδίες παίζονταν με έντονη σωματική κίνηση από τους αρχαίους ηθοποιούς. Σήμερα πολλοί σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες, παρουσιάζουν μερικές από τις πιο πρωτότυπες χοροθεατρικές παραστάσεις σε σκηνές αλλά ακόμα και στον δρόμο, κάνοντας τους θεατές να θέλουν να μπουν σε αυτό τον ιδιαίτερο χορό!

Το σώμα μας το κατέχουμε πλήρως και δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, παρά μόνο σε εμάς. Είναι το μοναδικό μέσο που έχουμε για να εκφραστούμε, να ξεσπάσουμε ή να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας, μαζί φυσικά με τον λόγο. Ας το χρησιμοποιήσουμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό και πιο ενεργητικό τρόπο. Σίγουρα #cuttypaizei κάπου στη γειτονιά ή στο κέντρο της πόλης σου, από μια ομάδα ηθοποιών που ετοιμάζει την επόμενη χοροθεατρική παράσταση. Εσύ δεν έχεις παρά να γίνεις μέρος μια καλλιτεχνικής ομάδας σύγχρονου θεάτρου, που θα σε κάνει να διασκεδάσεις, να ξεσπάσεις, να εκφραστείς και να αφήσεις το δικό σου στίγμα σε ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι. Το μόνο που χρειάζεται ένας true Urban Adventurer είναι όρεξη για χορό και ομαδικότητα!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -