Τους τελευταίους μήνες σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές την λέξη survivor! Είναι κάτι που παίζει παντού… Από αυτήν την λέξη/μόδα εμπνεύστηκε ο street artist «Πλάτων» το ευφάνταστο graffiti που είδαμε σε τοίχο στην πλατεία της 34ου Συντάγματος στον Πειραιά. Το graffiti του Πλάτων με τίτλο «Τhe real Survivor» αποτυπώνει την πραγματική έννοια της λέξης «επιβίωση». Στην συγκινητική αυτή ζωγραφιά θα δεις έναν άστεγο συντροφιά με ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ, στο οποίο κουβαλάει όλα του τα υπάρχοντα. Το βασικό νόημα που θέλει να περάσει ο Πλάτων είναι ότι οι αληθινοί survivors παλεύουν καθημερινά, ακριβώς όπως ο ήρωας του graffiti, που είναι ένας από όλους αυτούς που μάχονται για την επιβίωση στη δική τους ζούγκλα, όπως τονίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Ο προβληματισμός είναι ξεκάθαρος όπως και το μήνυμα του καλλιτέχνη, που θέλει έτσι να αναδείξει το αληθινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, και να αφυπνίσει τον κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο… μέσα από την τέχνη του! Το graffiti δημιουργήθηκε την πρωταπριλιά μετά από κάλεσμα που έκανε ο τοπικός σύλλογος «Αλληλεγγύη Πειραιά» στον Πλάτων και σε άλλους street artists. Τελικά το έργο του Πλάτων έγινε γρήγορα viral στο internet ενώ δεκάδες περαστικοί παρατηρούσαν και φωτογράφιζαν το «Τhe real Survivor».

«Νομίζω πως δεν πάσχουμε από αντίληψη. Κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε επιλεκτικά. Το ψυχικό σθένος και το θάρρος μας λείπει για να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν ζούμε “γενναία”, αυτό νομίζω λείπει από την Ελληνική πραγματικότητα», αναφέρει ο Πλάτων σε συνέντευξη του.

Εμείς από την άλλη, σαν απλοί θεατές, σαν περαστικοί, σαν γνήσιοι urban adventurers, έπειτα από μια βόλτα στον Πειραιά, συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά πως πλέον η τέχνη του δρόμου δεν είναι μονάχα μια ζωγραφιά που ομορφαίνει τους γκρι τοίχους της πόλης. Το street art εξυπηρετεί πολλές ανάγκες. Αρχικά, λειτουργεί ως μέσο έκφρασης για τους ίδιους τους καλλιτέχνες που μιλούν μέσα από τις μπογιές και το ταλέντο τους, καθώς η τέχνη αυτή πολλές φορές γεννά ερωτήσεις κι απαντήσεις, ξυπνάει τον κόσμο, προκαλεί συναισθήματα, στέλνει κοινωνικά μηνύματα, συγκινεί… ακριβώς όπως το έργο του Πλάτων και δεκάδες ακόμα ζωγραφιές σε τοίχους που δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες. #cuttypaizei στον Πειραιά κι εσύ δεν έχεις παρά να το ανακαλύψεις, απλά με μία βόλτα!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -