Κάπου εκεί έξω, υπάρχει ένα λεύκωμα που στις σελίδες του θα βρείτε τα 245 πρόσωπα-κλειδιά για την ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή του σήμερα. Το Filament ξεκίνησε διαδικτυακά, ως e-zine στο Tumblr , την πρώτη μέρα του 2014 και μέσα σε ένα χρόνο τυπώθηκε κι έκανε μάλιστα και το πρώτο του φεστιβάλ για να το γιορτάσει. Άγνωστες λέξεις ε; E- Zine είναι κάτι σαν ηλεκτρονικό περιοδικό που έχει έναν diy (do it yourself) χαρακτήρα. Με απλά λόγια δεν είναι εταιρικό, αλλά μία δημιουργία που βασίζεται μόνο στο προσωπικό μεράκι. Έτσι και το Filament ξεκίνησε σαν μια προσωπική ανάγκη γνωριμίας της δημιουργού του, Κατερίνα Τριχιά, με την ελληνική indie σκηνή για να καταλήξει να γίνει ο χάρτης της.

Η Κατερίνα Τριχιά ασχολείται με τον κινηματογράφο, όμως εδώ και αρκετά χρόνια παίζει μουσική στα πιο indie μαγαζιά της πόλης, όπως το Boiler και η Cantina Social ως dj. Είναι φίλη με τους περισσότερους μουσικούς της ανεξάρτητης σκηνής της Αθήνας, που απαρτίζει περισσότερα μέλη από όσα φαντάζεσαι. Την τελευταία δεκαετία, η indie σκηνή έχει συγκεντρωθεί κάτω από μια εναλλακτική ομπρέλα που τους χωρά όλους. Baby Guru, My Drunken Haze, Victory Collapse, The Callas, The Boy, Felizol και πολλοί ακόμα μουσικοί, συνθέτουν τον μουσικό χάρτη εκείνου που ονομάζουμε indie Αθήνα.

Ας πάμε πίσω στο Filament λοιπόν… Filament σημαίνει νήμα, και το λεύκωμα αυτό δένει μια κλωστή γύρω από το δάχτυλό μας για να θυμηθούμε και να αναζητήσουμε τα 245 πρόσωπα που θα βρούμε στις σελίδες του. Ανάμεσά τους μουσικοί, εικαστικοί που επιμελούνται artwork για κυκλοφορίες, παραγωγούς ανεξάρτητων record labels ή διοργανωτές live μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η δημιουργός του, είχε σκοπό να προβάλλονται όλοι οι καλλιτέχνες ομοιογενώς. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο με οκτώ ερωτήσεις, ίδιες για όλους, στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν με τραγούδια. Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν διττό, καθώς, πέρα από την καταγραφή των καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε και μια online (αρχικά) μουσική βιβλιοθήκη.

Όπως λέει και η ίδια: «Ποιος καλύτερος να σου μάθει νέα μουσική, από ένα μουσικό; Μπορείς, επίσης, μέσα από τις απαντήσεις τους να εντοπίσεις ενδεχομένως και κάποιες από τις επιρροές τους.» Επίσης, στα πλαίσια της «ισονομίας» η Κατερίνα ζήτησε από όλους όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιό της να βγάλουν μία φωτογραφία με την κάμερα του υπολογιστή τους. Το αποτέλεσμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί επέλεξαν να φωτογραφηθούν με τα κατοικίδιά τους – οι γάτες νίκησαν (πάλι!) – με λούτρινα αρκουδάκια, t-shirts, φωτιστικά (!) ή το μουσικό τους όργανο.

Ίσως κάποιοι να έχουν την εντύπωση ότι η ανεξάρτητη ελληνική σκηνή έχει λιμνάσει, ότι τίποτα καινούριο δεν συμβαίνει μουσικά, λόγω της κρίσης κυρίως. Το FILAMENT αποδεικνύει το αντίθετο. Παρουσιάζει πόση πολλή μουσική παραγωγή και ποικιλία υπάρχει εκεί έξω και πόσα αξιόλογα πράγματα μπορεί να βρει κανείς. Με τα λόγια της Κατερίνας, «Θέλω κάποιος στο μέλλον, αν επιστρέψει στο FILAMENT, να δει τι ακριβώς γίνονταν στην Ελλάδα του 2014, κάτι που έχει πολύ σημασία κι έρχεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με τις κοινωνικοπολιτικές, αλλά και τις οικονομικές συνθήκες».

More info για τα σημεία διανομής στο Facebook Page του FILAMENT και στο Tumblr.

By Φιλίππα Δημητριάδη – An Urban Adventurer

- -