Ένα χρόνο πριν, τρείς ταλαντούχοι νέοι, λάτρεις της ρετρό κουλτούρας, με όραμα και ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη που ζουν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και την αγάπη τους για μια άλλη εποχή και να δημιουργήσουν ένα hostel στην καρδιά της Αθήνας, που δε θα θύμιζε σε τίποτα τα κοινά ξενοδοχεία του κέντρου.

Η Ευαγγελία, ο Άρης και η Σιμέλα βρήκαν ένα παλιό αρχοντικό, στο νούμερο 13 της οδού Μεθώνης των Εξαρχείων, σε ένα μικρό πλακόστρωτο στενό, το ανακαίνισαν και του έδωσαν το όνομα «Athens Quinta». Το κτίριο ήταν παλιότερα τυπογραφείο, το οποίο σήμερα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή όπου τσαγιέρες, ξύλινα αντικείμενα και ρετρό καναπέδες κλέβουν τα βλέμματα. Μόλις περάσεις τη ρεσεψιόν νιώθεις αμέσως τέτοια ζεστασιά, σαν να βρίσκεσαι στο ίδιο σου το σπίτι, απλώς κάπου γύρω στο ’50! Άλλωστε Quinta σημαίνει παλιά έπαυλη, κλασικό αρχοντικό, αλλά και αυλαία που χωρίζει τη σκηνή από τα παρασκήνια.

Το Athens Quinta αγαπά ιδιαίτερα όλα τα vintage αντικείμενα. Οι ιδιοκτήτες είναι χρόνια συλλέκτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν συνεχώς μοναδικά κομμάτια σε παλαιοπωλεία του κέντρου ή ακόμα και παλιά έπιπλα που οι προκάτοχοι τους δεν επιθυμούν πλέον. Πολλά από τα έπιπλα του Athens Quinta τα έχουν προμηθευτεί από τον Σύλλογο Ρέτο, μία ΜΚΟ που βοηθάει στην επανένταξη ανθρώπων που πάλεψαν με τον εθισμό, οι οποίοι εκεί παραλαμβάνουν παλιά έπιπλα και τα αναπαλαιώνουν.

Παλιά παιχνίδια και memorabilia από το Μικρό Ερωτικό στην Καλλιδρομίου, έπιπλα από τις Παλιοσυνήθειες ή από Αθηναϊκά παλαιοπωλεία και στενάκια, παλιακά ραδιόφωνα, χρωματιστά πλακάκια και βαριά ρετρό υφάσματα συνθέτουν το ύφος ενός πραγματικά μοναδικού hostel. Έτσι, θυμίζει αθηναϊκό σκηνικό από την κλασική εποχή της, αναδεικνύοντας την παλιά, ρετρό και όμορφη πλευρά της. Και φυσικά η δημιουργικότητα δε σταματά εκεί. Τα παιδιά διοργανώνουν βραδιές σινεμά με παλιές ταινίες, σεμινάρια yoga και βόλτες στα αθηναϊκά στέκια που οι νέοι τουρίστες πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν.

Τι περιμένεις λοιπόν; Εάν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, εάν αγαπάς τη ρετρό κουλτούρα, ή έχεις πολλά αντικείμενα ξεχασμένα στην αποθήκη, τότε μπορείς να δημιουργήσεις, παρέα με άλλους ανθρώπους με όραμα και φρέσκες ιδέες, τη δική σου επιχείρηση που θα φέρνει κάτι πρωτοποριακό στην πόλη, δίνοντας ένα γλυκό τόνο που θυμίζει άλλη εποχή! Τόλμησέ το και βάλε κι εσύ το λιθαράκι σου στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου αλλά και γύρω περιοχών που μπορεί να έχουν ανάγκη από μια urban αναγέννηση. Κάνε μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας και εξερεύνησε την, γιατί πάντα #cuttypaizei στα στενά της όμορφης πόλης σου.

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -