Ποιος είπε πως μπορείς να απολαύσεις το θέαμα του χορού και του θεάτρου μονάχα αν παραβρεθείς σε μια παράσταση; Ένα βράδυ από εκείνα που λιώνεις στο internet, και ειδικά στο YouTube, μπορεί να συναντήσεις μια ταινία με τίτλο, “The Cost of Living”. Εάν αγαπάς τον χορό και το θέατρο, σίγουρα θα κολλήσεις με αυτούς τους τύπους από την Μεγάλη Βρετανία που έχουν πολλά να πουν μέσα από τις τρελές τους κινήσεις.

Οι DV8 είναι μια ομάδα Βρετανών, με έδρα το Artsadmin στο Λονδίνο, που εξειδικεύονται στο Physical Theatre. Η πρώτη εμφάνιση των DV8, έγινε το 1986 από τους Lloyd Newson, Michelle Richecoeur και Nigel Charnock και μέχρι σήμερα μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό σε κάθε νέο τους performance. Έχουν ταξιδέψει σε περισσότερες από 28 χώρες παγκοσμίως με αφορμή τις παραστάσεις τους κι έχουν πάρει μέχρι στιγμής, 55 εθνικά και διεθνή βραβεία.

Οι DV8 μέσα από τη δουλειά τους μιλούν για τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, εστιάζοντας στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που μας αγγίζουν όλους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αντλούν έμπνευση από το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο και εξιστορούν συγκινητικές κι άλλοτε αστείες ιστορίες, οι οποίες μιλούν για τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής.

Ο Lloyd Newson ίδρυσε το DV8 Physical Theatre το 1986 ως απάντηση στην απογοητευτική, για τον ίδιο, έλλειψη εξέλιξης στον σύγχρονο χορό. Έβλεπε τους θεατές αλλά και τους χορευτές εμμονικούς με την αισθητική και την τεχνική και αδιάφορους για το περιεχόμενο των παραστάσεων.

Η πρώτη του δουλειά με τον Nigel Charnock, είχε τίτλο “My Sex, Our Dance” και μέσα από αυτή την παράσταση μίλησε για το AIDS, αλλά και την εμπιστοσύνη, σωματική και πνευματική, ανάμεσα σε μια σχέση ομοφυλόφιλων, ένα θέμα που τον απασχόλησε και σε πολλές ακόμα δουλειές της ομάδας του, μετέπειτα. Γενικότερα, η δουλειά των DV8’s χαρακτηρίζεται από την επιθυμία να λαμβάνουν μεγάλα ρίσκα, να προκαλούν ερωτήματα και να “ερεθίζουν” τα μυαλά των θεατών. Να επικοινωνούν τις ιδέες και τις αρχές τους, χωρίς καμία προσποίηση, με ειλικρινή κίνητρα και ευφάνταστα μέσα.

Μερικές από τις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται η ομάδα είναι η ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολυπολιτισμικότητα, η σεξουαλική ταυτότητα, οι ρόλοι των φύλων αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο της ομάδας κι ένα κομμάτι που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Δεν χρησιμοποιούν ωστόσο μόνο το σώμα τους για να εκφραστούν, αλλά οποιοδήποτε μέσο εξυπηρετεί την αποστολή τους, όπως video, στοιχεία από τσίρκο, κείμενα και πολλά άλλα.

Ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος, η ποίηση, η συγγραφή και πολλές ακόμα μορφές τέχνης, συνδέονται μεταξύ τους, και δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα, όπως και στην περίπτωση των DV8. Μπορείς να εκφράσεις τις μεγαλύτερες αγωνίες σου αλλά και να αφυπνίσεις τους θεατές σου, μέσω της δύναμης που έχει η τέχνη. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το χιούμορ και το ταλέντο, ίσως φέρει πολλούς ανθρώπους αντιμέτωπους με τις μεγαλύτερες φοβίες τους ή ίσως δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα της εποχής. Δες το “Τhe Cost of Living” και θα καταλάβεις τι εννοώ!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -