Ο χορός γράφει τη δική του ιστορία στο πέρασμα των χρόνων. Έχει συγκινήσει κι έχει επηρεάσει όλους τους Urban Adventurers στις σύγχρονες κοινωνίες, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Πολλές φορές ο χορός καταφέρνει να περνάει ηχηρά μηνύματα, ακόμη και να εκπλήσσει. Χορογράφοι και χορευτές χρησιμοποιούν το κορμί και την κίνηση τους για να μιλήσουν σε μια άλλη γλώσσα… Τη γλώσσα του σώματος. Ίσως την πιο δυναμική γλώσσα που κατέχει ο άνθρωπος για να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο σπουδαίες χορευτικές παραστάσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην παγκόσμια dance κουλτούρα.

Pina Bausch – Café Müller (Tanztheater Wuppertal)

Η πιο γνωστή χορευτική παράσταση της πασίγνωστης Pina Bausch ήταν το μελαγχολικό Café Müller, του 1978, στο οποίο οι χορευτές έμοιαζαν να παραπατούν στη σκηνή και να πέφτουν πάνω σε τραπέζια και καρέκλες. Η Bausch έβαζε τους περισσότερους χορευτές της performance να χορεύουν με τα μάτια κλειστά! Και φυσικά έμεινε στην ιστορία.

Rosas danst Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker (Rosas)

Το Rosas danst Rosas είναι μια σύγχρονη χορογραφία της Anne Teresa de Keersmaeker. Η πρώτη παράσταση έλαβε μέρος στο Kaaitheater Festival τον Μάιο του 1983 στο Théâtre de la Balsamine, στις Βρυξέλες. Στην σκηνή ανέβηκαν τότε τέσσερις χορευτές, οι Adriana Borriello, Fumiyo Ikeda, Michèle Anne De Mey, και Anne Teresa de Keersmaeker, οι οποίοι άφησαν τους θεατές με το στόμα ανοιχτό!

Bolero – Maurice Béjart

To αριστούργημα του Béjart είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες χορευτικές παραστάσεις. Πρώτη φορά το είδαμε το 1960! Μια χορεύτρια περιτριγυρισμένη από καθιστούς άνδρες που σιγά σιγά έπαιρναν και οι ίδιοι στο χορό, με αποκορύφωμα μια κλιμακούμενη ένωση των χορευτών! Μία από τις πιο διάσημες χορεύτριες που έλαβαν μέρος στο Bolero του Bejart ήταν και η διάσημη Sylvie Guillem την οποία αποθέωσε το κοινό και την καταχειροκρότησε ενθουσιασμένο!

William Forsythe- Impressing the Czar

Το Impressing the Czar είναι μια βραβευμένη σύγχρονη χορευτική παράσταση του William Forsythe με μουσική των Thom Willems, Leslie Stuck, Eva Crossman-Hecht και του Beethoven. Έκανε πρεμιέρα το 1988 στην Φρανκούρτη και όσοι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν μιλούν ακόμα και σήμερα με θαυμασμό για αυτή! Το Impressing the Czar αποτελείται από πέντε τμήματα. Το «Potemkin’s Signature,το «In the Middle, Somewhat Elevated,» το «La Maison de Mezzo Prezzo,» το «Bongo Bongo Nageela» και το «Mr. Pnut Goes to the Big Top.» Αν και το έργο δεν έχει συνεχή αφήγηση, αποτελείται από πολλά ειρωνικά σχόλια για την ιστορία του δυτικού πολιτισμου, πάντοτε με χιούμορ μέσα από υπέροχες χορογραφίες.

Ο χορός μπορεί να προκαλέσει άπειρα συναισθήματα, αλλά και να διαμορφώσει απόψεις. Μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες κοινωνίες και να σε βάλει σε σκέψεις. Μπορεί να σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς, να κλάψεις αλλά και να σκεφτείς πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό. Ο χορός μπορεί να σε αφυπνίσει κι άλλες φορές να σε κάνει να ξεσηκωθείς με πολλούς τρόπους. Αυτοί οι χορογράφοι θέλησαν να μιλήσουν μέσα από το σώμα τους και τις κινήσεις τους στους απανταχού Urban Adventurers και κατάφεραν να επηρεάσουν γενιές και γενιές. Για αυτό ο κόσμος, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μιλά για την αξία της τέχνης τους. Εάν αγαπάς κι εσύ το χορό μην διστάζεις. Τόλμησέ το! Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει το πάθος σου για την τέχνη που λατρεύεις.

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -