Όλοι έχουμε ανέβει σε ένα skate, κάποια στιγμή στη ζωή μας, στο πάρκο της γειτονιάς, στο σχολείο, στην άσφαλτο. Κάποιοι από εμάς “φάγαμε τα μούτρα μας’’ και το αφήσαμε για τους πιο ριψοκίνδυνους, άλλοι αφοσιωθήκαμε σε αυτό και μάθαμε αργά ή γρήγορα να κάνουμε οllie. Αναρωτιέμαι όμως πόσοι από τη μεγάλη παρέα του Urban Adventures τόλμησαν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο νερό και να ισορροπήσουν πάνω σε μια θαλάσσια σανίδα;

To surf για κάποιους είναι μόδα, για άλλους όμως είναι τρόπος ζωής. Η κουλτούρα του surfing έχει επηρεαστεί από τον πολιτισμό των Πολυνησίων και ειδικά των Χαβανέζων, των πρώτων surfers του κόσμου. Η αγάπη για τη σανίδα κρύβει έναν μποέμικο τρόπο ζωής, ο οποίος ταξίδεψε από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι και τα ελληνικά ύδατα, ασκώντας σημαντική επιρροή στους Έλληνες surfers, που δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να καβαλήσουν το πιο ψηλό κύμα που θα συναντήσουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν δεκάδες σχολές surfing στα ελληνικά νησιά, στην Κρήτη και την Ικαρία, στη Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, στις ακτές της Ηπείρου, αλλά και στις παραλίες της Αττικής. H ελληνική κοινότητα surfing μετράει πολλά μέλη και ο σερφοτουρισμός στη χώρα μας έχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια. Το υπέροχο με το surf είναι ότι μπορείς να το εξασκήσεις κάνοντας λίγα μόλις χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο σου. Σύντομα θα βρεθείς στην κοντινότερη παραλία και θα είσαι έτοιμος να δαμάσεις το κύμα, αρκεί φυσικά να στο επιτρέπει ο καιρός.

Ακολούθησα μια μέρα τον Νίκο, έναν έμπειρο σερφά, στο πιο πολυσύχναστο spot της Αττικής, στη Βουλιαγμένη. Όποιος αντέχει το πρωινό ξύπνημα –και όταν λέω πρωινό εννοώ ξημερώματα-, αδιαφορεί για το κρύο και αγαπάει τη θάλασσα, είναι γεννημένος surfer. Φυσικά χρειάζεται σκληρή δουλειά, αρκετό χρόνο και χρήματα για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, όπως με ενημερώνει ο Νίκος στη διαδρομή.

Φτάνουμε στην Ακτή, βάζουμε τις στολές μας και μπαίνουμε στο νερό. Δεκάδες surfers είναι ήδη εκεί και περιμένουν να πετύχουν το σωστό κύμα. «Δεν υπάρχει χειρότερο από το να είναι η θάλασσα flat. Η διάθεση πέφτει κατακόρυφα», μου εξηγεί ο Νίκος. Μετά από μερικές προσπάθειες και αρκετή ώρα μέσα στο νερό, βγαίνω για να απολαύσω το θέαμα. «Ακούς το κύμα να πλησιάζει, είσαι σε ετοιμότητα και έπειτα το δαμάζεις, νιώθεις σα να πετάς, από τις πιο έντονες εμπειρίες της ζωής μου».

Θυμάμαι τα λόγια του Νίκου λίγο πριν μπούμε στο νερό. «Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις!». Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα ριψοκίνδυνο άθλημα. «Θέλει συγκέντρωση, να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, να είσαι σε ετοιμότητα. Έχω τραυματιστεί αρκετές φορές και έχω ζήσει άσχημες εμπειρίες, ωστόσο αυτό δε με έκανε ούτε στιγμή να απομακρυνθώ από το sport που τόσο αγαπώ.» Και από την πανέμορφη θάλασσα προσθέτω εγώ. Είναι κόλλημα! Είναι εθιστικό το αλάτι. Αναρωτιέμαι όμως. Οι surfers είναι φιλικοί απέναντι στο περιβάλλον;

Σύμφωνα με τον Νίκο αυτό είναι καθαρά θέμα παιδείας και αισθητικής. «Ο surfer οφείλει να προσέχει τις ακτές και το νερό περισσότερο από τον οποιονδήποτε, αφού εκεί δραστηριοποιείται. Μετά από κάθε session, εγώ και η παρέα μου, μαζεύουμε όσα περισσότερα σκουπίδια υπάρχουν στην ακτή. Άλλες φορές μπαίνουμε με μάσκες και καθαρίζουμε τον βυθό από σακούλες, βατραχοπέδιλα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.»

Η ώρα περνάει και ο αέρας πέφτει. Σιγά σιγά οι αθλητές βγαίνουν στην ακτή, κατευθύνονται προς τα αυτοκίνητά τους και φορτώνουν τις σανίδες τους. Εάν νομίζετε πως είναι ένα καθαρά ανδρικό άθλημα τότε κάνετε σίγουρα λάθος. Απόδειξη οι γυμνασμένες, χαμογελαστές, όμορφες γυναικείες παρουσίες που τραβούν όλα τα βλέμματα, σα μαγνήτης, έξω και μέσα στο νερό.

Η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός γλυκαίνει, οι πασχαλινές διακοπές είναι κοντά. Πάρε το longboard σου για προπόνηση, προμηθεύσου άμεσα ένα σανίδι surf, βρες καλή παρέα και δάμασε το πρώτο κύμα που θα συναντήσεις!

By Όλγα Νικολαίδου – Αn Urban Adventurer

- -