Κάποτε – πριν αρκετές δεκαετίες – το να ακούσεις μουσική, λίγο πιο δυνατή από τη στάθμη ενός ραδιοφώνου, φαινόταν απίθανο στους Αθηναίους. Κι όμως! Δεν υπήρχε ένα μέρος όπου θα μπορούσες να χορέψεις, έστω και χαλαρά, πίνοντας ένα Cutty Sark, χωρίς να πρόκειται για ντισκοτέκ ή “μπουζούκια”. Μαζί με τη δεκαετία του ’80, ήρθαν και μερικά από τα πιο αξέχαστα music bars της Αθήνας που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χώρο της αθηναϊκής νύχτας.

Στην Αθήνα, το πρώτο μαγαζί του είδους, ήταν το Bright Shoe, σε μια τριγωνική μικρή πλατεία δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ερατοσθένους. Ψηλοτάβανο, με νέα μουσική, ελάχιστα καθίσματα και σκαμπώ. Εκεί μαζεύονταν κάθε βράδυ κόσμος, κάθονταν όρθιοι έξω από το μαγαζί, για να απολαύσουν την μουσική και το ποτό τους! Τα πιο rock παιδιά της εποχής πηγαίνουν στο Bright Shoe και το Παγκράτι αποκτά το πρώτο του στέκι.

Aκόμα ένα στέκι του ’80 κάνει την εμφάνισή του μεταξύ Hilton και Caravel. Ένα μαγαζί χωρίς όνομα. Το No Name. Η σύντροφος του Δημήτρη Πουλικάκου, Θέκλα, και ο μετέπειτα ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Ζήκος, αναλαμβάνουν δυναμικά τα decks του No Name και όλοι οι νέοι χορεύουν στον τρελό τους ρυθμό.

To θρυλικό Wildrose βρισκόταν σε ένα ημιυπόγειο στον περιφερειακό του Λυκαβηττού – πριν κατέβει στην οδό Αμερικής και Πανεπιστημίου και χάσει την παλιά του αίγλη. Ήταν από τα μπαρ με δυνατή μουσική, χαμηλό φωτισμό και πολλούς όρθιους θαμώνες να χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γύρω στο 1984 έκανε την εμφάνιση του το Balthazar, το οποίο μετατράπηκε από εστιατόριο σε music bar, που πλημμύριζε τα σαββατοκύριακα από κόσμο. Η υπέροχη έπαυλη, που όταν χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 1900 είχε κήπο έως το σημερινό Πύργο των Αθηνών, και που είχε φιλοξενήσει πρόσφυγες το 1922, είχε εγκαταλειφθεί, ώσπου ο Νίκος Παλαιολόγος και η συγγραφέας Καίη Τσιτσέλη τον μεταμόρφωσαν σε ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας!

Όταν έσβηναν τα φώτα και οι djs δυνάμωναν την ένταση της μουσικής, ξεκινούσε ο χορός και τίποτα δεν σταματούσε τους νέους της αξέχαστης δεκαετίας του ΄80. Σε πολλούς, αυτά τα στέκια λείπουν πολύ, ωστόσο η νυχτερινή Αθήνα δεν έχει χάσει τη χάρη της. Κάθε βράδυ η πόλη γεμίζει μουσικές, οι νέοι συναντιούνται στα αγαπημένα τους στέκια, φλερτάρουν, χορεύουν ασταμάτητα και μπαίνουν στο ρυθμό της μουσικής!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -