H Aθήνα είναι μια πολή που αγκαλιάζει τους νέους καλλιτέχνες. Που εκτιμάει και υποστηρίζει κάθε αξιόλογη καλλιτεχνική προσπάθεια. Για αυτό και μέσα στα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν νέοι χώροι, με σκοπό να προωθήσουν κάθε μορφή τέχνης. Από την φωτογραφία και τη ζωγραφική, μέχρι τη μουσική, το θέατρο και την ποίηση. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικούς πολυχώρους που αξίζει να επισκεφθείς, εάν δεν το έχεις ήδη κάνει. #cuttypaizei στην πόλη σου, κι εσύ δεν έχεις παρά να το ανακαλύψεις.

Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3, Αθήνα

Το τεράστιο βιομηχανικό κτήριο στο νούμερο 5 της οδού Αναξαγόρα ανακαινίστηκε από την ομάδα του Bios το 2012, διατήρησε την ρετρό του ταμπέλα «ΡΟΜΑΝΤΣΟ» και μεταμορφώθηκε σε σε ένα πολυχώρο που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα πάρτι, διάφορες παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και dj sets. Το ισόγειό του είναι χωρισμένο σε δύο χώρους, ενώ στο υπόγειο υπάρχει ακόμα μια αίθουσα για μουσικά –και όχι μόνο- events, οκτώ studio για πρόβες και ένα studio ηχογράφησης, ενώ στον 1ο όροφο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος.

Vuta-50
Βουτάδων 50, Γκάζι

Ένας συλλογικός αυτο -οργανωμένος πολυχώρος άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό λίγες ημέρες πριν! Δημιουργήθηκε από μια παρέα καλλιτεχνών που είχε ως στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους που τους συνδέει κάτι κοινό, η αγάπη τους για δημιουργία. Έτσι όσοι παράγουν όμορφες ιδέες, είναι ευπρόσδεκτοι να γίνουν μέλη της ομάδας και να προωθήσουν μέσω αυτής την δουλειά τους. Είτε αυτή σχετίζεται με την μουσική, ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, που τους εκφράζει.

Sarri 12

Από το 2012 στην οδό Σαρρή, λειτουργεί η Gallery @ Sarri 12 με το υπόγειο εργαστήριο όπου δουλεύουν τα έργα τους τα πιο γνωστά ονόματα της σκηνής του street art. Στη Sarri12 φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς μερικοί από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως είναι ο Sonke κι έπειτα ακολούθησαν ο Cacao Rocks, ο NAR, o WD, ο Exit, ο Opium, ο n_grams και πολλοί ακόμα. Και αυτή η γκαλερί εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα ορόσημα της πόλης.

BUD
Μιλλέρου 43, Μεταξουργείο

Το BUD είναι η σύμπραξη τεσσάρων φίλων, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’70 κι έχει σκοπό να ξεκινήσει έναν συνεχή διάλογο με την πόλη της Αθήνας. Η ομάδα του BUD επιδιώκει να δώσει χώρο στα έργα νέων δημιουργών και να προσφέρει μια εναλλακτική καλλιτεχνική εμπειρία σε όποιον τον επισκεφθεί. Για την ομάδα, η γενιά μας έχει άπειρες δυνατότητες κι εκείνοι έχουν το μέσο για να το επιβεβαιώσουν. Η πρώτη περίοδος του Bud εγκαινιάστηκε πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2016 και έχει ήδη αγαπηθεί πολύ από τους νέους της πόλης.

Velvet Room
Μιλτιάδου 17 (4ος όροφος)

Τον Δεκέμβριο του 2014 εγκαινιάζεται το Velvet Room, το τελευταίο art project της ομάδας Velvet. Είναι το studio/γραφείo της ομάδας Velvet και των The Callas και δύο φορές το μήνα μετατρέπεται σε ένα art & music space που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και live performances, parties, workshops, σεμινάρια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!

Μουσική, φωτογραφία, γλυπτική, street art, ζωγραφική, performance, θέατρο, ποίηση, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Στην πόλη μας υπάρχουν χώροι που φιλοξενούν κάθε είδους τέχνη και φιλοδοξούν να κάνουν την Αθήνα ένα μικρό αλλά αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Τι περιμένεις; Πάρε την παρέα σου και πηγαίνετε στην νέα έκθεση που εγκαινιάζεται σε κάποια καλλιτεχνική γωνιά της Αθήνας. Υπάρχουν πολλές. Και αξίζουν την προσοχή σου! #cuttypaizei με τη δημιουργική πλευρά της πόλης σου κι εσύ δεν έχεις παρά να το ανακαλύψεις!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -