Το graffiti στην Αθήνα δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει. Είναι πλέον ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων αστικών κέντρων. Ο τεράστιος γκρίζος καμβάς της πόλης δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες του δρόμου να δώσουν χρώμα στην καθημερινότητά μας. Από απλές ταγκιές μέχρι συνθήματα κι από χρωματικές συνθέσεις μέχρι φιγούρες, άλλοτε ρεαλιστικές, άλλοτε σουρεαλιστικές. Τόσο το graffiti όσο και η street art έχουν εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί street artist έχουν ήδη καθιερωθεί ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς καλλιτεχνών. Εμείς σας συστήνουμε τους αγαπημένους street artist της πόλης μας.

Fikos
Ο Fikos εμπνέεται από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία και ιστορία. Τα έργα του έχουν επηρεαστεί ειδικότερα από την βυζαντινή τέχνη, την οποία σπούδασε ως νέος, πριν ξεκινήσει να “βάφει” τους τοίχους των ελληνικών εκκλησιών, κάτι που επηρέασε το προσωπικό του στιλ. Έπειτα ταξίδεψε σε διάφορες χώρες, όπως τη Γαλλία, Βουλγαρία, Αυστρία και Μεξικό, κάτι που επηρέασε εξίσου πολύ την τέχνη του. Ο Fikos πιστεύει πως η τέχνη πρέπει να είναι διαχρονική και να καταπιάνεται με τα παγκόσμια θέματα που απασχολούν την κοινωνία, γι’ αυτό και συνεχίζει να δημιουργεί τέχνη που αντανακλά παγκόσμιες αξίες και το συναίσθημα της ελπίδας στον κόσμο.

iNO
Ο Αθηναίος street artist iNo έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τις χαρακτηριστικές του φιγούρες μεγάλης κλίμακας (aka murals). Ο iNO σπούδασε Καλές Τέχνες πριν ξεκινήσει να βάφει με τα σπρέι του τρένα και με τις μπογιές του τους γκρίζους τοίχους της πόλης μας. Είναι ένας από τους δεκάδες Έλληνες street artists που πιστεύουν πως η τέχνη του δρόμου μπορεί να μεταφέρει κοινωνικά μηνύματα στους πολίτες, όπως κάνει άλλωστε κι ο ίδιος με τα έργα του.

Σταμάτης Λάσκος aka Sive One
Από local εικόνες και πίνακες ζωγραφικής σε μικρή κλίμακα, μέχρι μεγάλες τοιχογραφίες στους δρόμους της Ελλάδας, αλλά και πορτρέτα φίλων ή καθημερινών ανθρώπων, ο Σταμάτης δεν σταματάει πουθενά. Ο Λάσκος σπούδασε στο Athens School of Art όπου άρχισε να παίρνει μια βασική ιδέα για την ανθρώπινη ανατομία. Τα έργα του και οι τίτλοι που χρησιμοποιεί, όπως το «Under Chemical Attack», παίζουν πάντα ένα συμβολικό ρόλο. Ο Λάσκος, ο οποίος χρησιμοποιεί και το όνομα Sive One, δημιουργεί όμορφες σουρεαλιστικές σκηνές με ιδιαίτερες λεπτομέριες και εντυπωσιακές πινελιές που κάνουν τα έργα και το στιλ του να ξεχωρίζουν.

Billy Gee
Ο Billy Gee είναι skateboarder και street artist που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ μετέπειτα ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης συμμετέχοντας σε skate competitions. Έγραφε άρθρα σε περιοδικά αφιερωμένα στην κουλτούρα του skate, αλλά και σε ένα από τα πιο γνωστά free press της Αθήνας. Όταν δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς skate, ο Billy Gee δημιουργεί έργα ως μέλος της graffiti κοινότητας στην Ελλάδα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να βάφει ιδιωτικούς χώρους, καταστήματα, ακόμα και ξενοδοχεία. Έχοντας σπουδάσει Γραφικές Τέχνες και ρεαλιστικό σχέδιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μεγαλύτερα “κομμάτια” του Billy Gee αποτελούνται από ρεαλιστικές εικόνες γεμάτες χρώμα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά του έργα είναι το αδέσποτο σκυλί, Loukanikos, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.

Cacao Rocks
Ο Αθηναίος street artist και ζωγράφος Cacao Rocks έκανε την εμφάνιση του στους δρόμους της Αθήνας με τις φωτεινές και χρωματιστές του συνθέσεις, αλλά και την ομώνυμη ταγκιά του. Εμπνευσμένος από τα έργα των Basquiat και Keith Haring, ο Cacao έχει αναπτύξει το δικό του ξεχωριστό και ζωντανό ύφος. Για τον Cacao το ίδιο το graffiti, όπως και το street art είναι από μόνη της μια πολιτική δράση κι ένας υπέροχος τρόπος για να επικοινωνήσουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τις απόψεις και τις ιδέες τους με τον κόσμο. Στόχος του είναι να φωτίσει το γκρίζο αστικό τοπίο, και οι σκοτεινοί τοίχοι να αποτελούν πια παρελθόν.

Yiakou
Ο Yiakou είναι ένας νέος ζωγράφος και street artist της Αθήνας, ο οποίος έχει μια πιο ρομαντική και ποιητική προσέγγιση στην τέχνη του δρόμου. Τα έργα του αποτελούνται συνήθως από ονειρεμένες εικόνες γυναικείων μορφών, οι οποίες συχνά περιβάλονται από λουλούδια ή κλαδιά που ξεπηδούν από τα κεφάλια τους. Στοιχεία που αποκαλύπτουν μάλλον την αγάπη του για τη φύση κι ίσως ένα σχόλιο για το περιβάλλον. Η τέχνη του μας διηγείται ένα υπέροχο παραμύθι, που αποτελείται από ζωγραφίες σε καμβά, σε τοίχους και πολλά στιχάκια ρομαντικής ποίησης. Ο Yiakou φέρνει αδιαμφισβήτητα τον ρομαντισμό και την ευγένεια στους τοίχους της πόλης μας.

Η τέχνη του δρόμου έχει γεμίσει με χρώμα κάθε γωνιά της πόλης μας. Κι έχει αλλάξει το ύφος της -μέχρι τώρα- γκρίζας Αθήνας. Ακόμα και οι πιο “αυστηροί” πολίτες αρχίζουν να συνηθίζουν και να αγαπούν το graffiti κι άλλες μορφές τέχνης της πόλης. Εμείς οι urban adventurers πάντοτε απολαμβάναμε το σπρέι και τις μπογιές στους τοίχους μας και θα συνεχίζουμε να θαυμάζουμε τα έργα των ταλαντούχων street artists που έρχονται να φωτίσουν την καθημερινότητα μας, ή να περάσουν ένα σημαντικό μήνυμα στους περαστικούς. #cuttypaizei με το street art στην Αθήνα… Έχετε τα μάτια σου ανοιχτά και δες τα μεγαλύτερα έργα να παίρνουν ζωή μπροστά στα μάτια σου!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -