Για κάποιους το ρετρό είναι συνδεδεμένο με τη νοσταλγία του παρελθόντος, για άλλους είναι όλη τους η ζωή. Υπάρχει μια ομάδα χορευτών στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν εντάξει τη swing κουλτούρα στη καθημερινότητά τους και μας φέρνουν σε επαφή με κάτι που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια κάπου στην Αμερική. Οι Rhythm Hoppers με εμπνευστές τον Αυγουστίνο και τη Βάσια, χορεύουν και διδάσκουν κάθε λογής swing χορού της δεκαετίας του ‘20 και του ‘40. Για να χορέψει κάποιος lindy hop αρκεί να έχει τον ρυθμό μέσα του, αστείρευτη δημιουργικότητα και αγάπη για την classic jazz μουσική. Μέσα από τον χορό και τη μουσική άλλωστε, σου δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία να εκφραστείς και φυσικά να επικοινωνήσεις με τον κόσμο. Εάν σκέφτεσαι καιρό τώρα να ξεκινήσεις swing χορό, οι Rhythm Hoppers θα σε πείσουν να το τολμήσεις!

Συστηθείτε μας! Ποια είναι η ιστορία του Rhythm Hoppers; Είμαστε ο Αυγουστίνος Τραν και η Βάσια Παναγιώτου και η ομάδα μας έχει ως σκοπό τη διάδοση των Swing χορών των δεκαετιών 1920-1940. Μας άρεσε πάντα η Classic Jazz μουσική, για αυτό και «κολλήσαμε» από το πρώτο μας κιόλας μάθημα, 7 χρόνια πριν! Από τότε, ταξιδεύουμε συνεχώς στο εξωτερικό και συμμετέχουμε σε διεθνή φεστιβάλ. Το Μάη 2016 είμαστε καλεσμένοι να διδάξουμε στο διεθνές φεστιβάλ Sofia Swing Festival και τον Ιούλιο 2016 θα συμμετέχουμε πάλι σε shows στο μεγαλύτερο Swing φεστιβάλ στην Ευρώπη, το Herrang Dance Camp. Τα τελευταία 3 χρόνια, διδάσκουμε στην Αθήνα σε εβδομαδιαία βάση και διοργανώνουμε Swing parties και φεστιβάλ.

Τι swing χορούς διδάσκετε στη σχολή σας; Lindy Hop, Authentic Jazz (solo) και Charleston. Πρόκειται για swing χορούς των δεκαετιών 1920 – 1940 που γεννήθηκαν στην Αμερική από Αφροαμερικανούς χορευτές. Οι χοροί αυτοί έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ρυθμικότητα, την άμεση σχέση τους με τη Swing μουσική και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Στο άκουσμα της μουσικής, κάθε χορευτής μπορεί να γίνει δημιουργικός και να εκφράσει την προσωπικότητα του. Στην Αθήνα, αυτοί οι χοροί ξεκίνησαν περίπου πριν από 7-8 χρόνια και στη Θεσσαλονίκη λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ασχολείστε και με την οργάνωση Swing εκδηλώσεων και διεθνών σεμιναρίων. Ποιο event θα σας μείνει αξέχαστο; Σίγουρα το τελευταίο φεστιβάλ που οργανώσαμε με καλεσμένους δυο πολύ σημαντικούς δασκάλους και χορευτές από το εξωτερικό, τους Skye & Frida. Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ, στα πλαίσια του οποίου διοργανώσαμε ένα μεγάλο πάρτι υπό την υποστήριξη του Cutty Sark με shows από τους καλεσμένους δασκάλους και το Rhythm Hoppers Chorus line μας, ένα γυναικείο performance troupe, που σκοπό έχει να διαδώσει τον χορό σημαντικών Jazz χορευτριών της εποχής, όπως η Josephine Baker και η Mable Lee. Ακόμη, στο πάρτυ είχαμε την τιμή να έχουμε τη, διεθνούς πλέον φήμης, Swing μπάντα, The Speakeasies, από τη Θεσσαλονίκη και retro Cutty Sark cocktails για να μας ξεδιψούν από τον πολύ χορό!

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κανείς swing; Μπορεί κανείς να μάθει κάποια βασικά πράγματα από το πρώτο μάθημα και να ξεκινήσει να χορεύει αμέσως μετά! Από εκεί και πέρα, για να γίνει αρκετά καλός σε αυτό, χρειάζονται περισσότερα χρόνια και φυσικά και προσωπική προσπάθεια. Σχετικά με την ηλικία, αυτή τη στιγμή, έχουμε μόνο τμήματα ενηλίκων, από 18 έως 60 χρονών.

Τι ρούχα πρέπει να φοράμε για να χορεύουμε καλύτερα; Άνετα μαλακά παπούτσια και ρούχα που μας επιτρέπουν να νιώθουμε ωραία και να κινούμαστε εύκολα. Από την άλλη βέβαια, πολύ συχνά στα πάρτι επιλέγουμε να φορέσουμε ρούχα που να θυμίζουν τις δεκαετίες από τις οποίες προέρχεται ο χορός μας. Είναι αρκετά σύνηθες, αφού ξεκινήσει κάποιος να χορεύει, να επηρεάζεται αρκετά και ενδυματολογικά από αυτές τις δεκαετίες. Υπάρχει μια κουλτούρα που συνδέεται με τους Swing χορούς και το ντύσιμο είναι μέρος αυτής της κουλτούρας.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν έναν καλό swing χορευτή; Η ρυθμικότητα, δηλαδή η ικανότητα κάποιου να ακούει τη μουσική και να μπορεί να δημιουργεί δικούς του ρυθμούς, η επικοινωνία με τον leader/follower και το πόσο καλά μπορεί να συνεργαστεί κάποιος με τον/την παρτενέρ του. Επίσης, η δημιουργικότητα αφού οι swing χοροί είναι αρκετά αυτοσχεδιαστικοί και είναι σημαντικό ένας χορευτής να μπορεί να εκφραστεί μέσα από το χορό και τέλος, ο έλεγχος του σώματος, η ευκολία δηλαδή που έχει κάποιος να ελέγξει το σώμα του ώστε να έχει αρμονική κίνηση.

Ποια είναι η σχέση του swing με τη μουσική; Το Lindy Hop, όπως και όλοι οι Swing χοροί, είναι αρκετά ρυθμικοί. Η ποιότητα του χορού μας εξαρτάται άμεσα από τη μουσική. Για αυτό και είμαστε αρκετά επιλεκτικοί σχετικά με τα τραγούδια που παίζουμε στα μαθήματα και στα πάρτι μας. Πρόκειται κυρίως για Classic Jazz/ Swing μουσική των δεκαετιών 1920-1940. Πολλοί μπερδεύουν τη Swing μουσική με το Rock n’ Roll, όμως είναι αρκετά διαφορετικά αυτά τα δυο είδη μουσικής. Το Rock n’ Roll γεννήθηκε αρκετά αργότερα, όταν οι Swing χοροί είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται.

Πως αισθάνεστε όταν χορεύετε; Οι Swing χοροί είναι αρκετά χαρούμενοι και θεωρούμε ότι προκαλούν έναν αίσθημα ευφορίας σε όσους τους χορεύουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία με κάποιον άλλο, όπως στο Lindy Hop, αλλά και στο ότι είναι αρκετά αυτοσχεδιαστικοί, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να εκφραστεί μέσα από την κίνησή του και να παίξει στη μουσική.

Τι θα πει ρετρο για εσάς; Ρετρό είναι κάτι που φέρει στοιχεία του παρελθόντος. Λόγω της ενασχόλησής μας με το Swing, θα έλεγε κανείς ότι η ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά ρετρό. Όμως, για μας το Swing είναι κάτι που έχουμε εντάξει στη σύγχρονη ζωής μας και την καθημερινότητα μας και θα λέγαμε ότι μάλλον συνεχίζουμε κάτι που ξεκίνησε τότε, παρά αναπαράγουμε κάτι αυτούσιο.

Ε λοιπόν, ακόμα το σκέφτεσαι; Βάλε τα πιο άνετα παπούτσια σου και τρέξε στη σχολή των Rhythm Hoppers. Εκείνοι θα σου δείξουν τα πρώτα βήματα για να γίνεις ένας σπουδαίος χορευτής και θα σε προετοιμάσουν για τα απίστευτα πάρτι τους. Και μετά, στο επόμενο swing party που θα πας, όλοι θα λένε ότι #cuttypaizei με την φάση σου, αφού θα τους αφήσεις όλους άφωνους με τον χορό σου!

Βy Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -