#cuttypaizei με την Indie… Indie θα πει «do it yourself». Να είσαι ανεξάρτητος. Να κάνεις ένα όνειρο πραγματικότητα με την στήριξη μερικών κολλητών και το πάθος για οδηγό. Την τελευταία δεκαετία οι ανεξάρτητες ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες έχουν αναλάβει την προώθηση της εγχώριας μουσικής σε όλο τον κόσμο. Μουσικής που δεν θα ακούσεις στο ραδιόφωνο αλλά σε μικρές, underground, εναλλακτικές σκηνές της πόλης σου. Μουσικές που φτιάχνονται με μεράκι και όραμα, από τις καλύτερες μπάντες και τους καλλιτέχνες της Αθήνας -κι όχι μόνο. Κάποιοι άνθρωπο έχουν το ταλέντο να ανακαλύπτουν τους καλλύτερους μουσικούς και να τους βοηθούν να κατακτήσουν τον κόσμο, κι αυτοί οι άνθρωποι ‘’κρύβονται’’ πίσω από τις πιο σπουδαίες δισκογραφικές εταιρείες της πόλης μας. Οι νέες ελληνικές δισκογραφικές δραστηριοποιούνται πλέον κυρίως στο διαδίκτυο και απευθύνονται έτσι σε ένα ευρύτερο κοινό, ένα κοινό που δεν έχει πια όρια. Κάθε εταιρεία έχει φυσικά το δικό της όραμα, τη δική της αισθητική και το δικό της στίγμα. Εμείς αναζητήσαμε και τις πέντε πιο δημοφιλείς indie δισκογραφικές και στις παρουσιάζουμε!

Κlik Records

Ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκει έμπνευση στο άκουσμα της ηλεκτρονικής μουσικής. Aπό τότε μέχρι και σήμερα, στόχος τους είναι η προώθηση των καλλιτεχνών που στέλνουν θετικά vibes. Σκοπός τους επίσης είναι να αναδείξουν την ελληνική μουσική σε όλο τον κόσμο, μα πάνω από όλα να εκπληρώσουν τα όνειρα των καλλιτεχνών εκείνων που δουλεύουν με μεράκι πάνω στο πάθος τους, που δεν είναι άλλο από την μουσική. Και τα πάνε περίφημα, αφού μέχρι σήμερα εκπροσωπούν σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων τους Baby Guru, τον Silly Boy και τον Cayetano.

Cast a Blast

To label/κολεκτίβα της Cast – a- Blast δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2006, από τον Blend aka Mishkin, την Sugahspank! και τον Jeff Gonzalez aka Bruises n’ Cuts, αλλά και από μια μεγάλη ομάδα μουσικών και φίλων. Χωρίς να υπόκειται σε συγκεκριμένους μουσικούς περιορισμούς, οι μουσικές του label κινούνται στον χώρο της Jazz, του Funk, του Dub, της reggae και του hip-hop. Το «line up» της δισκογραφικής περιλαμβάνει σήμερα τους Blend Mishkin, τον Elephant Phinix, τον Larry Gus, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Το concept ήταν και είναι το να μπορούν να είναι ανεξάρτητοι και να κυκλοφορούν ό,τι εκείνοι θέλουν!

Inner Ear

H Inner Ear δημιουργήθηκε το 2007 ως project ενός ανθρώπου που λάτρευε τη μουσική. Σήμερα είναι ίσως η πιο δραστήρια ανεξάρτητη δισκογραφική στην Ελλάδα, παρέχοντας στέγη σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ελληνικά συγκροτήματα. Επικεντρώνεται κυρίως στην αγγλόφωνη εναλλακτική ροκ, ποπ και σύγχρονη φολκ μουσική αλλά έχει ανοιχτούς ορίζοντες προς κάθε άλλο είδος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες και τις κυκλοφορίες της Inner Ear μπορείτε να βρείτε στα αντίστοιχα τμήματα του site. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με την ομάδα της Inner Ear είναι οι Σtella, A Victim Of Society, Baby Guru, Daphne and the Fuzz, Chickn και Φοίβος Δεληβοριάς.

Spinalonga Records

Είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια προώθησης της εναλλακτικής, heavy rock και underground, ελληνικής μουσικής. Έχει ως βάση της την Αθήνα και ιδρύθηκε κάπου στα τέλη του 2004 με πρώτη κυκλοφορία του το The Junkyard Volume 1, μια συλλογή από κομμάτια indie ελληνικών συγκροτημάτων. Στόχος της Spinaloga Records ήταν από τότε και συνεχίζει να είναι το να βάλει το δικό της λιθαράκι στην δημιουργία και εξέλιξη της υγιούς ροκ σκηνής στην Ελλάδα. Η ιδέα πίσω από τη δισκογραφική, ήταν να φέρει όλες τις ελληνικές μπάντες μπάντες που αξίζουν μαζί και να τις βοηθήσει να προωθήσουν τη μουσική τους όσο καλύτερα μπορούν, χωρίς ωστόσο να ασκούν εμπορική επιρροή στη διανομή της μουσικής τους. Στηρίζεται και στηρίζει μερικά από τα καλύτερα hard rock και stoner, indie συγκροτήματα. Έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 40 συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι αγαπημένοι Nightstalker, αλλά και οι νέοι αγαπημένοι 1000mods.

Αrchangelos

Αυτή η δισκογραφική φτιάχτηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να συμβιβαστούν με την παρούσα αισθητική και δεοντολογία της μουσικής βιομηχανίας. Η εταιρία αυτή ανέκαθεν χρηματοδοτούνταν από τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενούς της κι όσο αυτό που προσφέρει έχει ανταπόκριση θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως λένε οι ίδιοι στο site τους. Mερικοί από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες εμπιστεύτηκαν μια δισκογραφική που είχε ένα σπουδαίο όραμα. Να κάνει την ελληνική indie μουσική σκηνή λίγο πιο γνωστή. Και τα κατάφερε. Ο Παύλος Παυλίδης, η Μόνικα, οι Ρόδες, οι Ska Bangies και ο Ραψωδός Φιλόλογος είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που εμπιστεύτηκαν την δισκογραφική του Αρχάγγελου. Κι έκαναν πολύ καλά!

Οι γνήσιοι Urban Adventurers παρακολουθούν ό,τι νέο παίζει στην εναλλακτική, indie σκηνή της πόλης. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις κι εκείνους που ανακάλυψαν, πίστεψαν και βοήθησαν μερικούς από τους καλύτερους εγχώριους καλλιτέχνες να αναδειχθούν. Οι ανεξάρτητες δισκογραφικές αξίζουν την προσοχή σου κι εάν ανήκεις κι εσύ στους νέους καλλιτέχνες που ψάχνουν μια ευκαιρία να προωθήσουν τη δουλειά τους, είσαι στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Τόλμησέ το. Και που ξέρεις; Ίσως είσαι εσύ ο νέος μουσικός που θα κάνεις ένα υπέροχο ταξίδι στη μουσική!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -