Ο όρος indie έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν οι καλλιτέχνες άρχισαν να γράφουν, να παράγουν και να βγάζουν στο εμπόριο τη δική τους μουσική, χωρίς καμία βοήθεια από κάποια μεγάλη δισκογραφική. Αυτό έφερε την τέχνη της μουσικής λίγο πιο κοντά στην ελευθερία της έκφρασης. Μετά τα ‘70s η indie σκηνή πήρε άλλες διαστάσεις.

Μικρές local μπάντες άρχισαν να γράφουν τη δική τους μουσική σε αυτοσχέδια, σπιτικά στούντιο και τα βινύλια τους άρχισαν να ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι. Μέχρι σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες μπάντες, έχουν γίνει διάσημες σε όλο τον κόσμο, χωρίς την βοήθεια κάποιας ακόμα μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας. Κι αυτές τις μπάντες τις συναντάμε στα πιο δημοφιλή κι επιτυχημένα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Κάποια από αυτά μπορεί να μην τα γνώριζες μέχρι σήμερα. Στρώσου στο… διάβασμα και αποφάσισε που θα ταξιδέψεις φέτος για να δεις την αγαπημένη σου indie μπάντα!

Primavera Sound
Ένα από τα μεγαλύτερα indie φεστιβάλ της Ευρώπης είναι το Primavera που περιμένουμε πως και πως και αυτό το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Έχει τη φήμη ως τον πιο αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για την “ψαγμένη” μουσικά κοινότητα της Ευρώπης. Εκεί θα ακούσεις ό,τι πιο φρέσκο παιζει! Από alternative rock μέχρι mainstream electro. Και θα ξετρελαθείς με τον κόσμο και τη διάθεση του.

Best Kept Secret
Είναι το μεγαλύτερο indie fest της Ολλανδίας, γνωστο κυρίως για το πολύ εναλλακτικό του location: Ένα πάρκο για σαφάρι! Περιτριγυρισμένο από δάση, λίμνες κι εξωτικά ζώα, το Best Kept Secret γεμίζει κάθε χρόνο με εθισμένους στη μουσική, από όλο τον κόσμο. Είναι μια μουσική εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη κι εάν δεν έχεις ήδη επισκεφθεί αυτό το μαγικό πάρκο στο Hilvarenbeek της Ολλανδίας, κλείσε τα εισιτήρια σου για το καλοκαίρι του 2017!

Pitchfork Music Festival Paris
Το αγαπημένο φεστιβάλ των ευρωπαίων –κι όχι μόνο-hipster είναι με διαφορά το Pitchfork. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δεις και να ακούσεις από κοντά μερικούς από τους πιο δημοφιλείς, indie και underground καλλιτέχνες από κάθε ήπειρο. Η επιρροή του fest, στην alternative σκηνή, μεγαλώνει συνεχώς, αφού το Pitchfork ξέρει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φεστιβάλ της Ευρώπης, λόγω και της γνώσης των δημοσογράφων της πλατφόρμας του στο διαδίκτυο, τι νέο παίζει στον χώρο της ανεξάρτητης μουσικής βιομηχανίας. Αναμένουμε την ανακοίνωση των ημερών που θα ταξιδέψουμε στο Παρίσι για το επόμενο Pitchfork Music Festival!

Plisskën Festival
Το δικό μας, Plisskën Festival, έκανε την εμφάνιση του το 2010 κι από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει θεσμός για τη χώρα μας. Παρά την επιρροή της κατάστασης στην χώρας μας, το μουσικό φεστιβάλ Plissken έχει καταφέρει να γίνεται όλο και πιο δυνατό, με διεθνή line-ups που ξεχωρίζουν και το κάνουν ισάξιο με τα μεγαλύτερα fests της Ευρώπης. Έχει φιλοξενήσει στη σκηνή του πάνω από 250 διεθνείς καλλιτέχνες και local acts, από κάθε μουσικό φάσμα. Οι indie μπάντες που έχουν ανέβει στη σκηνή έχουν ξεχωρίσει κι έχουν προσελκύσει κόσμο από κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Και συνεχίζει να μεγαλώνει. Το επόμενο Plissken θα γίνει στις 16 και 17 Ιουνίου του 2017 και το περιμένουμε πως και πως!

Secret Solstice
Λαμβάνει χώρα στο Reykjavík της μακρινής Ισλανδίας κι όμως πάντα καταφέρνει να προσελκύει κόσμο από όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις μερικές από τις αγαπημένες σου indie μπάντες, ενώ παράλληλα θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την φύση της Ισλανδίας, καθώς οι διοργανωτές έχουν αναλάβει να σε ξεναγήσουν σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της. Το σκηνικό είναι μαγικό… Θα ακους μουσική δίπλα σε μια φυσικά θερμαινόμενη λιμνοθάλασσα και θα ζήσεις στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Αυτό τον Ιούνιο, ξέρεις που θα ταξιδέψεις, εάν αγαπάς την μουσική και τη φύση.

Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και αυτό το καλοκαίρι. Είτε βρίσκεσαι στην Ελλάδα, είτε στο Παρίσι, είτε στην πιο μακρινή Ισλανδία, έχεις την ευκαιρία να δεις το αγαπημένο σου συγκρότημα να παίζει σε ένα indie φεστιβάλ, πολύ κοντά σου. Η εναλλακτική κι underground μουσική σκηνή είναι στα πάνω της κι ένας γνήσιος urban adventurer πρέπει γνωρίζει τα πάντα για εκείνη!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -