Δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει στα πηγαδάκια που στήνονται σε εκθέσεις, συναυλίες και μπαράκια, την φράση «Η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο». Πολλοί το λένε με μια δόση χιούμορ, άλλοι σου αραδιάζουν δεκάδες επιχειρήματα υπερασπιζόμενοι αυτή την διαπίστωση των ΜΜΕ του εξωτερικού, που βλέπουν την Αθήνα ως το νέο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Εμείς καταλήξαμε στο ότι δεν ξέρουμε εάν η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο, πάντως σίγουρα είναι «φτωχή αλλά σέξι», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Εδώ θα βρεις 4+1 λόγους που κάνουν την πρωτεύουσα μας να τραβάει όλα τα βλέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το κίνημα των μικρών καλλιτεχνικών χώρων

Η οικονομική ύφεση μπορεί να μην δίνει περιθώρια στους νέους να ασχοληθούν με την τέχνη, ωστόσο στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Η οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας φρέσκιας καλλιτεχνικής, εναλλακτικής σκηνής με ιδιωτικά ιδρύματα και γκαλερί να σφύζουν από ζωή. Το ΝΕΟΝ, η γκαλερί The Breeder στο Μεταξουργείο, η Σαρρή 12 στου Ψυρρή κι η BUD στη Μιλλέρου, είναι μόνο μερικά μικρά κέντρα πολιτισμού στην πόλη μας, που προσπαθούν να τονώσουν τον σύγχρονο πολιτισμό.

Οι νέοι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο

Τα φτηνά ενοίκια -φθηνότερα τουλάχιστον από εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο καλός καιρός και η προσωπικότητα της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, είναι μερικοί από τους λόγους που οι ξένοι καλλιτέχνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην πόλη μας. Έρχονται εδώ με σκοπό να ανοίξουν το studio τους χωρίς πολλά έξοδα, ή να συμμετάσχουν σε συλλογικότητες οι οποίες χρησιμοποιούν πολλά από τα εκατοντάδες κενά βιομηχανικά κτίρια της πόλης για να δημιουργούν εκθεσιακούς χώρους. Εκθέσεις γίνονται ακόμα και σε σπίτια στην Ομόνοια και τον Κεραμεικό, όπου νοικιάζουν μαζί πολλοί ξένοι καλλιτέχνες κι εκεί παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά, δίχως τα έξοδα μιας γκαλερί. Tip: Εάν δεν το γνωρίζεις ψάξου με το Grace/ Athens, ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο art project, μια καλλιτεχνική πλατφόρμα κι ένα κτίριο αφιερωμένο σε νέους καλλιτέχνες.

Ολοήμερα πάρτυ στα πιο τρελά μέρη της πόλης

Σε πεζόδρομους, σε πλατείες, σε ταράτσες, σε πάρκα, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Όπου μπορείς να φανταστείς. Με αφορμή την επίσκεψη ενός παγκοσμίου φήμης παραγωγού ηλεκτρονικής μουσικής, ή τα γενέθλια της ομάδας που διοργανώνει τα πάρτι, η διασκέδαση ξεκινά, πολλές φορές από νωρίς το απόγευμα, έως τις πρώτες πρωινές ώρες για τους πιο τολμηρούς. Το Street Outdoors, είναι μια καλή αφορμή για να παρτάρεις στα πιο παράξενα μέρη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φεστιβάλ διεθνούς φήμης με έδρα την Αθήνα

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη Documenta 14. Τη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στον κόσμο. Το 2017, από τη Γερμανία, μετακόμισε στην Αθήνα και προκάλεσε πολλές αντιφατικές αντιδράσεις. Σύμφωνα ωστόσο με άρθρο του BBC, η Documenta έβαλε την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης και κάπως έτσι ξεκίνησαν να την παρομοιάζουν με το Βερολίνο. Εκθέσεις τέχνης, όπως οι Documenta 14, Remap και Biennale, έχουν τροφοδοτήσει αυτήν την άποψη κι όχι άδικα.

Εκθέσεις δημοφιλών καλλιτεχνών στην Αθήνα

Ai Weiwei, Γιαν Φαμπρ, Adrián Villar Rojas και πολλοί ακόμα ξένοι καλλιτέχνες καταφθάνουν στην πρωτεύουσα για να παρουσιάσουν τα έργα τους που πολλές φορές έχουν ως αφορμή την οικονομική κρίση και το προσφυγικό. Κάπως έτσι η αθηναϊκή σκηνή της σύγχρονης τέχνης που σφύζει από ζωή, θυμίζει σε πολλούς εκείνη της γερμανικής πρωτεύουσας στην δεκαετία του ’90. Η ιστορία θα δείξει.

Το έγραψαν οι New York Times και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Το συζητούν παντού. #cuttypaizei με την τέχνη στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε εάν είναι το νέο Βερολίνο, αλλά γνωρίζουμε με σιγουριά πως η πόλη μας είναι τόσο δραστήρια πολιτιστικά, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών ξένων, νέων και δημοφιλών καλλιτεχνών. Έχουν πολλά ακόμα να συμβούν στην πρωτεύουσά μας!

by Όλγα Νικολαίδου…an urban avdenturer

- -