Περάσαμε 24 ώρες μαζί με τον Κuto, έναν από τους πιο ταλαντούχους street artists της πόλης μας. Τον βρήκαμε στο σπίτι του και για λίγη ώρα τον παρατηρήσαμε να κάνει τα προσχέδια σε μια μεγάλη κόλλα χαρτί, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές, λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο του στον τοίχο. Είχε ήδη προμηθευτεί τα σπρέι από ένα μαγαζί στα Εξάρχεια, έβαλε το σακίδιο με τα χρώματα, τα σχέδια και τη φωτογραφική του μηχανή στην πλάτη και τώρα κατευθυνόμασταν προς έναν άγνωστο, για εμένα, προορισμό.

«Το μέρος στο οποίο βάφω εξαρτάται από το τι έχω στο μυαλό μου να κάνω. Αν είναι ένα σχέδιο με πολύ λεπτομέρεια που χρειάζεται χρόνο και πολύ δουλειά για να βγει στον τοίχο, θα επιλέξω ένα ήσυχο και νόμιμο μέρος για να μπορώ να πάρω τον χρόνο μου. Από την άλλη μερικές φορές έχω διάθεση να εκτελέσω ένα «bomb», ένα γρήγορο, παράνομο graffiti σε κάποιο σημείο που φαίνεται πολύ, πράγμα που το κάνει δύσκολο γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να σε πιάσουν.»

Για τον Κuto η έμπνευση έρχεται από παντού. Μπορεί να δει κάτι στο δρόμο, ένα παιδικό σχέδιο ή κάποια ξεβαμμένα χρώματα σε έναν παλιό τοίχο που να τον κάνουν να θέλει να τα ξαναζωντανέψει. Φτάνουμε σε μια παλιά πολυκατοικία, ο Kuto με ενημερώνει πως οι κάτοικοι, μαζί με τον ιδιοκτήτη αποφάσισαν να βάλουν χρώμα στους γκρίζους τοίχους τους, έμαθαν για τη δουλειά του και τον κάλεσαν. Όσο προετοιμάζει τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει εγώ αναρωτιέμαι τι έχει σκοπό να ζωγραφίσει. «Συνήθως ζωγραφίζω «characters», εκφραστικές φιγούρες δηλαδή που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για πειραματισμό σε σχέση με τα γράμματα, που θέλοντας και μη είναι δύσκολο να αλλάζεις πολύ τις φόρμες τους. Τα characters είναι πάντα πιο αποδεκτά από το κοινό. Ίσως επειδή είναι πιο κατανοητά, συγκριτικά με τα γράμματα, που τα θεωρούν οπτικούς ρύπους.»
Έχουμε δει πολλά «βαψίματα» στους δρόμους της Αθήνας, τι κάνει όμως την street art να έχει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλη μας; «Μάλλον γιατί είναι ένα κράμα ζωής και τέχνης με πολύ χώρο για πολλά διαφορετικά styles, πράγμα που προσελκύει πολλούς καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους, μου απαντάει.

Η αμεσότητα του να κάνεις κάτι στο δρόμο, όπου θα το δει πολύς κόσμος, μαγνητίζει πολλά άτομα από δημιουργικά πεδία που δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένοι καλλιτέχνες. Για παράδειγμα εμένα μου αρέσει πολύ ο Γάλλος Jr. από το εξωτερικό που κάνει πολύ μεγάλες και εντυπωσιακές φωτογραφικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.»

Ο Kuto αρχίζει να βάφει, κάνει ένα χαρούμενο, χρωματιστό γυναικείο πρόσωπο. Τα σχέδιά του, μου θυμίζουν έργα τέχνης. Τον ρωτάμε αυθόρμητα ποια είναι η γνώμη του για τη σχέση street art και μουσείου. «Πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητα κακό να μπαίνει η street art σε κλειστό χώρο. Φυσικά προτιμώ να βλέπω την δουλειά των street artists ζωντανή στον δρόμο.» Έπειτα από αρκετή ώρα και αφού το σχέδιο του είναι σχεδόν ολοκληρωμένο βρίσκω λίγο χρόνο για να μάθω ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι street artists στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Στην Ελλάδα ξεχωρίζω τον Στέλιο Φαϊτάκη, τον Αλέξανδρο Βασμουλάκη, τον b. , τον Dimitri Taxi και τον Ino που τα έργα τους κοσμούν πολλούς τοίχους της Αθήνας. Εάν σε ενδιαφέρει η street art πρέπει σίγουρα να δεις δουλειά των Βραζιλιάνων Os Gemeos, του Jr, του πασίγνωστο πλέον Banksy, και του Obey.»

By Όλγα Νικολαΐδη – An Urban Adventurer

- -