Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Αξίζει να αφήσεις το αμάξι, το λεωφορίο ή το μετρό για την επιστροφή και να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο στα στενά του Συντάγματος μέχρι το Θησείο, ή τα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές. Η μουσική ταξιδεύει μαγικά μέσα από τους δρόμους της πόλης και φτάνει στα αυτιά των περαστικών, μέσα από συνοικιακά μπαράκια, λαϊβάδικα και παράθυρα σπιτιών. Εάν βολτάρεις συχνά στο κέντρο σίγουρα θα έχεις στο νου σου κάποιο τραγούδι που σου θυμίζει την όμορφα Αθήνα.
Ένα “soundtrack” που σε σημάδεψε έπειτα από μια μοναδική στιγμή, ένα τραγούδι που έπαιζε δυνατά στα ακουστικά σου εκείνο το βράδυ που κάτι αξέχαστο συνέβη, η μελωδία εκείνη που σου ήρθε στο μυαλό καθώς έβλεπες από ψηλά όλη την Αθήνα πιάτο.

Εμείς ρωτήσαμε 10 από τις καλύτερες ελληνικές, ανεξάρτητες μπάντες, μπάντες που γνωρίσαμε μέσα από τις συναυλίες στη μελωδική μας πόλη, ποιο είναι το τραγούδι εκείνο που τους θυμίζει περισσότερο την πόλη που ζουν. Ποιο είναι το indie soundtrack της Αθήνας, που συνοδεύει τις αναμνήσεις τους σε κάθε βόλτα στο κέντρο. Οι ίδιες μπάντες μας αποκαλύπτουν σε ποιο μέρος της πόλης θα ήθελαν να στήσουν μια αξέχαστη γιορτή και μαζί με λίγους φίλους να δώσουν την πιο ξεχωριστή συναυλία της ζωής τους. Καποιοί λίγο πιο alternative το πήγαν πολλά μίλια παραπέρα, σε άλλο επίπεδο… Ε, υπολόγιζε κάπου στο εξωτερικό! Κάτι θα ξέρουν. Όπως και να έχει απολαύστε τους!

1. Τotal riot:
Μelpomene – Hello Benjamin. Αυτό θα ακουγόταν αν φανταζόμουν τη δική μου Αθήνα σε μια βραδινή ώρα πριν ξεκινήσει ο κόσμος να βγαίνει έξω.

Στο Λόφο του Στρέφη, σε ένα ωραίο σημείο, ξέφωτο κατά προτίμηση, με έναν αξιοπρεπή ήχο.

2. Cellar Dogs:
Τhe Libertines – Time for Heroes

Σε κάποιο skatepark ή στο παλιό αγαπημένο Jester’s στη Γλυφάδα.

3. Βοmbing The Avenue:
Bloc Party – Helicopter

Σε κάποιο στριπτιτζάδικο της Αθήνας!

4. The Noise Figures:
My Wet Calvin – Sweet n Sour

Στη Μονή Αστερίου στον Υμηττό.

5. Vinyl Suicide:
John Maus – Do Your Best. Γιατί η Αθήνα μοιάζει με την πόλη που περιγράφει ο JM. Έχει στο DNA της μια δυναμική να αποξενώνει τους ανθρώπους της και συχνά δίνει αιτίες για επαφή.

Στο The Old Blue Last (Shoreditch, London) γιατί έχει τα σημάδια της ιστορικής ταυτότητας του ανατολικού Λονδίνου, κουβαλάει τα vibes ενός οίκου ανοχής και μιας συνοικιακής pub.

6. Μοan:
Κομμάτι indie?

James Joyce Irish Pub!

7. Omniah:
Electric Feel – MGMT

Θα παίζαμε σε ένα θερινό σινεμά, ίσως σε αυτό στο Φλοίσβο με θέα τη θάλασσα!

8. Zebra Tracks:
Black Rivers – The Ship. Στίχοι που μας θυμίζουν ότι μια τέτοια εποχή πρέπει άμεσα να σαλπάρουμε μακριά από αυτή τη πόλη: “Cast aside this ship is sailing… Brighter shores soon… Cut adrift in a shifting ocean… Come ashore soon”

Σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, στo Pagan island, στα πλαίσια μιας παγανιστικής γιορτής κατά την πολυαναμενόμενη επιστροφή ελάχιστον κατοίκων που το εγκατέλειψαν μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου αρκετά χρόνια πριν.

9. Deaf Radio:
If I had a heart – Fever Ray, γιατί μεγαλώσαμε σε αυτήν την πόλη και νομίζουμε οτι “εάν είχε καρδιά θα αγαπούσε, εάν είχε φωνή θα τραγουδούσε και δε θα σταματούσε να ζητάει παραπάνω’’.

Στην ταράτσα ενός κτιρίου της Αθήνας, ίσως ενός από τα αφημένα στην τύχη τους, ψηλά κτίρια του ’60.

10. Wedding Singers:
Sonic Youth – Sunday

Eίμαστε ανάμεσα στο Baby O, το στριπτιτζάδικο, την Boom Boom τη ντισκοτέκ και το Galaxy στη στοά της Σταδίου.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, που η πόλη μάς φαίνεται πιο όμορφη και ήσυχη από ποτέ, έχεις την ευκαιρία να σταθείς, να κλείσεις για λίγο τα μάτια και να ονειρευτείς το τραγούδι εκείνο που σε έχει κάνει να την αγαπήσεις. Να περπατήσεις στα μέρη που στο θυμίζουν ή να βάλεις δυνατά στο mp3 σου τα soundtrack που επέλεξαν οι μπάντες για να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, για να δεις μεσά από τα δικά τους αυτιά, τι τους θυμίζει το κέντρο της πόλης. Η Αθήνα έχει πάντα μια όμορφη ιστορία να σου διηγηθεί, μέσα από ένα νέο, ή παλιό τραγούδι, σε κάθε γραφικό της στενάκι. Διασκέδασε το!

By Όλγα Νικολαΐδου – An Urban Adventurer

- -